Afbeelding
Pixabay

GroenLinks uit zorgen over koopkracht voor minima en stijgende gasprijzen

27 september 2021 om 18:45 Politiek

EDE Het NIBUD heeft, op basis van de rijksbegroting 2022, de gevolgen berekend voor de koopkracht van zogeheten ‘voorbeeldhuishoudens’. Het is de Edese fractie van GroenLinks opgevallen dat uitgerekend de mensen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering er naar verwachting op achteruitgaan. Dit is extra opvallend, gelet op het feit dat de gemiddelde koopkracht nauwelijks zal veranderen. Daar komt de ontwikkeling van de energieprijzen nog eens bovenop. 

De gasprijzen laten een explosieve stijging zien en dat betekent voor huishoudens met een variabel tarief dat  de energieprijs nu al duurder is en volgend jaar circa 550 euro hoger uitvalt. ,,De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest en energiemaatschappijen verwachten dat de prijzen in januari opnieuw zullen worden verhoogd. De verwachting is dat het enige jaren kan duren voordat de situatie normaliseert”, aldus de fractie.

MINIMABELEID In schriftelijke vragen aan het college zegt de fractie dat deze prijsstijgingen kunnen leiden tot forse maandelijkse lastenverzwaringen en dat deze nauwelijks zijn op te vangen door mensen op het bestaansminimum. ,,Is er zicht op de situatie van onze bijstandsgerechtigden en anderen die van een minimuminkomen moeten rondkomen, hoe deze ontwikkeling deze mensen gaat treffen in hun maandelijks besteedbaar inkomen?” Het college wordt gevraagd hoe zij denkt maatregelen te kunnen nemen in het kader van het minimabeleid om mensen op het bestaansminimum ,,door deze moeilijke periode heen te helpen.” De fractie denkt aan een tijdelijke energietoeslag, tot aan de 130 procentnorm die in het minimabeleid wordt gehanteerd ,,zodat ook voor werkenden en ZZP’ers op het bestaansminimum steun kan worden geboden. ,,Welke bedragen zouden dan hiervoor in de begroting 2022 moeten worden gereserveerd?”, wordt gevraagd aan het college. 

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie