Afbeelding
Vlegeldag Bennekom, Berry Jakobsen

Gemeente Ede geeft plaatselijke evenementen een steuntje in de rug

5 april 2022 om 15:34 Politiek

EDE De afgelopen twee jaren konden er door corona veel evenementen in de gemeente Ede niet plaatsvinden. ,,Het college heeft besloten daarvoor eenmalig een bedrag van 200.000 euro op tafel te leggen om daarmee al die vrijwillige bestuurders in de mogelijkheid te stellen dit jaar die evenementen wel te kunnen organiseren”, zegt wethouder Jan Pieter van der Schans.

Het bedrag van 200.000 euro wordt gedekt uit de Herstelagenda Corona. De organisaties die een beroep doen op de regeling moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moeten het vrijwilligersorganisaties zonder winstoogmerk zijn. Ook moet het gaan om evenementen die al meerdere jaren worden georganiseerd in Ede. De zogenoemde DNA-evenementen, zoals bijvoorbeeld de Heideweek, de Vlegeldag en Oud Luntersedag, moeten sinds jaar en dag bij de identiteit van de gemeente Ede horen.

Burgemeester en wethouders verwachten dat het subsidieplan van twee ton euro voldoende is om de ruim zeventig DNA-evenementen tegemoet te komen. Mocht dit bedrag niet voldoen zijn om alle aanvragen te dekken, dan verdeelt het college het beschikbare bedrag naar evenredigheid.

Organisaties kunnen tot 31 mei 2022 compensatie vragen voor het tekort op de begroting. Men kan een vast bedrag van 500 euro per evenement ontvangen of een subsidie ter compensatie van een begrotingstekort ontstaan door wegvallende (sponsor)inkomsten. Deze subsidie bedraagt maximaal 15 procent van begrote kosten tot een maximum van 40.000 euro. ,,Alle organisaties willen wij door een subsidie een steuntje in de rug geven”, stelt Jan Pieter van der Schans.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie