Afbeelding
Pixabay

Zorg voor kinderen met eetstoornis in Ede

5 juli 2022 om 15:19 Politiek

EDE Op welke manier is de zorg voor kinderen met een eetstoornis geregeld in Ede? Welke aanbieders zijn hierbij betrokken en welke soort zorg verlenen zij? Het zijn schriftelijke vragen van het raadslid Sam Elfvering (D66) aan het college. Naar aanleiding van een onderzoek van de Gezondheidsraad waaruit blijkt dat sinds de decentralisatie in 2015 van de jeugdzorg de zorg voor kinderen met een eetstoornis is verslechterd.

,,Zo is er slecht zicht op de omvang en de ernst van het probleem en zouden er veelal kortlopende contracten worden afgesloten. Iets wat de kwaliteit van de zorg voor deze kwetsbare jongeren niet ten goede komt.” D66 maakt zich zorgen over de gesteldheid van de zorg voor deze kinderen in Ede. ,,Krijgen zij de zorg die zij juist in de vormende periode van hun leven zo hard nodig hebben?”

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement. ,,Eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en de vermijdende of restrictieve voedselinnamestoornis ARFID, zijn ernstige psychiatrische aandoeningen die ook vaak ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Gemiddeld duurt het vier jaar voor iemand passende hulp krijgt”, aldus de Gezondheidsraad. Veel eetstoornissen komen het vaakst voor bij jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 30 jaar. 

Het raadslid vraagt of het college het met de Gezondheidsraad, en D66, eens is dat het zo vroeg mogelijk signaleren van eetstoornissen bijdraagt aan het herstel van kinderen en het voorkomen van ergere problematiek. De vraag is vervolgens op welke manier de gemeente inzet op vroege signalering en preventie van eetstoornissen. Ook wordt gevraagd hoeveel plekken voor klinische opnamen van kinderen met een eetstoornis er zijn in Ede en hoe zich dat verhoudt tot andere vergelijkbare gemeenten. 

Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie