Het begon op een ‘kwade dag’

8 september 2010 om 00:00 Regio

De aanleiding voor een groot feest is tweeledig. Allereerst werd vlak na de oorlog – in augustus 1945 – de Verkennersgroep Musinga opgericht. In datzelfde jaar riepen de Bennekomse scouts ook voor meisjes een groep in het leven: De Schakel. Feestreden nummer twee is dat Scouting Bennekom het zestigjarig bestaan van haar onderkomen aan de Selterskampweg viert. In 1990 gingen beide scoutinggroepen samen verder als Scouting Bennekom.

Reünie bij 65 jaar Scouting Bennekom BENNEKOM - De scouting in Bennekom heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt: 65 jaar. Maar van afbouwen is geen sprake. Alle scouts van 1945 tot nu worden gezocht voor een reünie op zaterdag 9 oktober.

Oprichter van de padvindersgroep in het bevrijdingsjaar was de heer Donker die ook eerste leider van de Musing verkennersgroep was. De anekdote gaat dat hij in 1945 een papier aan de boom voor zijn huis spijkerde, met de oproep aan de toenmalige Bennekomse jongens om bij de padvinders te komen. Later zei hij daarover: ,,Ik had toen een kwade dag, 175 keer liep ik die dag naar de bel en ik kreeg die dag geen eten.” Met 109 aanmeldingen was dit het begin van scouting in Bennekom: de toenmalige Musingagroep startte. Een onderkomen was er toen echter nog niet.

Met de opbrengst van een toneeluitvoering - 300 gulden - werd in 1949 de basis gelegd voor een eigen onderkomen. Door de welwillende medewerking van de Freule van Wassenaer kreeg de scoutinggroep toestemming om in een stuk bos van het landgoed Hoekelum aan de Vossenweg te mogen bouwen. De plaats was prachtig: niet te ver van de weg (de Selterskampweg hield toen bij de Vossenweg op) tussen laag struikgewas en met de bossen op de achtergrond. Maandenlang werkte een groep actieve leden aan het huis. Alleen voor het metselwerk kwamen echte metselaars.

Op 15 juli 1950 werd het nieuwe troephuis officieel geopend. De opening werd verricht door de oprichter en eerste leider van de Musinga, de heer Donker. Hij onthulde de naam van het nieuwe onderkomen: Hogan, een indiaans woord voor ‘vaste verblijfplaats’. Het gebouw heeft zijn naam eer aan gedaan: het huidige Scouting Bennekom is nog steeds gevestigd op deze plaats, zij het met opgeknapte en uitgebreide gebouwen.

Springlevend

Scouting Bennekom is een springlevende groep en heeft nu ongeveer 180 jeugdleden vanaf vijf jaar en veertig vrijwilligers die leiding geven aan de verschillende leeftijdsgroepen. De vrijwillige leiding is gekwalificeerd dankzij opleidingen van Scouting Nederland. Volgens woordvoerder Aad van der Linden van die organisatie staat scouting voor uitdaging. ,,Bij scouting besteden kinderen en jongeren op een actieve en uitdagende manier hun vrije tijd in de natuur. Ze hebben veel plezier met elkaar en leren om samen te werken en respect te hebben voor de ander. Zo ontwikkelen de kinderen en jongeren zich op een natuurlijke manier tot zelfstandige mensen en krijgen ze de ruimte om te ontdekken en te leren.”

In 2010 bestaat scouting in Nederland 100 jaar. In ons land zijn 100.000 scouts actief die worden geleid door 25.000 kaderleden. Het aantal actieve groepen bedraagt 1.100. 2010 is een jaar waarin de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van dit land niet alleen feest viert, maar ook inhoudelijke kwaliteitsverbeteringen doorvoert in de vereniging, aldus Van der Linden. ,,Bijvoorbeeld een vernieuwde kledinglijn, een vernieuwd spelthema voor de welpen en een nieuwe op competenties gebaseerde opleidingsroute voor de leiding. Door het actieve spelaanbod van scouting te blijven vernieuwen, leggen de leden het fundament voor minimaal nog honderd jaar scouting in Nederland.”

Reünie

Alle mensen die betrokken zijn geweest bij Scouting Bennekom of mensen die namen en adressen weten van oud-scouts kunnen zich per e-mail melden via reunie@scoutingbennekom.nl of telefonisch via 0318-637469 (Adriaan) of 0318-623557 (Peter).

Meer informatie over de reünie is te vinden op de website www.scoutingbennekom.nl. Voor nadere inlichtingen over Scouting Bennekom of de reünie van zaterdag 9 oktober kan men zich richten tot Aad van der Linden (06-51446181 of info@scoutingbennekom.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie