Bekommernis om monumenten

15 september 2010 om 00:00 Regio

Villa Rusticana, eigendom van de gebroeders Jan en Reijer de Gijt, werd gebouwd in 1901. De villa heeft een gevarieerde opzet, veel details en is uitgevoerd in chaletstijl. In de vijftiger jaren was het pand een pension voor mensen uit Indië. Jaren geleden was de villa een bouwval en stond toen op de nominatie op de lijst van gemeentelijke monumentenlijst te worden geplaatst. Toenmalig eigenaar Knijnenburg van de Bilderberg Groep voelde daar niet zo veel voor en wilde tot sloop overgaan. ,,Eerst woonde zijn dochter erin en daarna zijn chauffeur,” weet Henk van den Oever van de Vereniging Edese Monumenten van mensen die trots zijn op ‘hun’ monument.

De schaduwzijde van villa’s kijken op Bovenweg BENNEKOM – Onder toezicht van Jan de Nooij, één van de vele vrijwilligers tijdens Open Monumentendag, kon zaterdag in Bennekom onder meer de villa Rusticana aan de Bovenweg worden bekeken. De openstelling van de (negentiende-eeuwse) monumenten kon het publiek zeer waarderen. Mede door het prachtige weer was de belangstelling groot. ,,Nu mag ik een keer zien hoe het er van binnen uitziet,” zei een bezoekster. ,,Ze zullen hier best een hoge stookrekening hebben,” dacht een andere vrouw.

door Jan de Boer

Knijnenburg dacht dat het pand in de slechte staat niet verkoopbaar zou zijn. Dat bleek niet zo te zijn nadat hij had gezien, dat je toch iets moois kan maken van een monument. De gebroeders De Gijt, die een bouwkundig bureau hebben, kochten en knapten Rusticana op. Dat opknappen van het gemeentelijk monument duurde een jaar of vijftien. ,,Vorig jaar is het laatste stuk aan de buitenkant gedaan. En is daar de gesneden, uitstekende, voeg gemaakt,” legt Jan de Nooij uit.

Kees Heitink, de scheidend preses van de Edese Open Monumentendag, was net als in de andere jaren in zijn periode van voorzitter weer dik tevreden over het programma, waaraan de vele vrijwilligers belangloos meehielpen. Toch vindt hij dat bij zijn afscheid niet alles rozengeur en maneschijn is voor de vijfhonderd monumenten, waarvan driehonderd gemeentelijke en tweehonderd rijksmonumenten, die de gemeente Ede telt. Zeker niet omdat de gemeente Ede het budget voor die monumenten wil halveren naar 50.000 euro. ,,Dat is geen goed signaal naar de monumentenzorg toe,” vindt Heitink.

De leden van de Vereniging Edese Monumenten zijn evenmin blij met het voornemen van de gemeente om het budget te verlagen. ,,Het bedrag is tien jaar lang hetzelfde gebleven. Het budget was in feite al te laag,” stelt voorzitter Van den Oever. De halvering van het budget is voor de eigenaren van de gemeentelijke monumenten onbegrijpelijk.

Vooral omdat de gemeente Ede de lijst van gemeentelijke monumenten wil uitbreiden met panden, die in de periode van 1945 tot 1960 zijn gebouwd. ,,Je geeft een verkeerde boodschap af als je op hetzelfde moment de subsidie ingrijpend verlaagt.” Ook is er angst dat de gemeente Ede door de bezuinigingen zou gaan stoppen met preventieve keuringen van de Edese Monumentenwacht. ,,Zo ver mag het niet komen,” vindt Van den Oever.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie