Stukje van Goudsberg rijker

6 oktober 2010 om 00:00 Regio

Tijdens de dorpsraadvergadering presenteerde hij de contourenschets ‘De Goudsberg: Middelpunt van Nederland’. De gemeente Ede heeft, in samenwerking met het Geldersch Landschap en Het Luntersche Buurtbosch een studie gedaan om het gebied rondom de Goudsberg beter te ontsluiten.

Buurtbosch koopt 2,4 hectare grond LUNTEREN - Stichting Het Luntersche Buurtbosch kocht 2,4 grond en natuur op De Goudsberg. Grofweg gaat het om de strook grond tussen het ‘schietgat’ en het fietspad (rand bos en weiland Weg naar ‘t Hek), langs de camping naar de Hessenweg en doorlopend aan de overkant naar het Middelpunt van Nederland en de Notarisbank. ,,We willen de omgeving een stukje mooier maken en mikken op ‘publiek’ van de Hoge Veluwe’’, lichtte voorzitter Ab Welgraven woensdag toe in het Westhoffhuis.

door Freek Wolff

Volgens Welgraven kan dit positieve gevolgen hebben voor natuur, landschap en het toerisme in Lunteren. Het aantal toeristen zou kunnen groeien naar 70.000 toeristen per jaar. Het gaat ‘slechts’ om een denkrichting. Welgraven wees wel op de mooie elementen die het Lunterse bos sieren, zoals het Middelpunt van Nederland (steen), de Notarisbank, het zandgat, het uitzichtspunt met voorheen de Hessenhut, de Hessenweg met een historisch verhaal, de Lunterse Bosweg, de Germaanse Put, het Wekeromse Zand, de Koepel, het Pinetum aan de Boslaan en de Celtic Fields. Aansluitend bij dat laatste is het de bedoeling dat er een reconstructie van een Keltische ijstijdboerderij zal verrijzen op de Vijfsprong.

,,Veel rommelige plekken zijn moeilijk te vinden en ze zijn niet met elkaar verbonden. Die willen we opknappen. Markante plekken willen we accentueren, bewegwijzeren en ontsluiten met wandelroutes en fietspaden’’, aldus Welgraven. Bij het middelpunt komt een groter passer om afstanden te meten. ,,Die moet wel hufterproof zijn natuurlijk.’’ Alles bij elkaar wordt geschat op een kostenplaatje van anderhalf miljoen euro.

Een Lunterse kaartte woensdag haar bezorgdheid aan over de plannen, vooral wat betreft de toekomst van het grote zandgat (langs de Hessenweg). ,,Mijn grootste angst is dat het te gecultiveerd wordt. Ik geniet bijna dagelijks juist van de pure natuur. Het hoeft niet zo mooi worden aangelegd.’’ Bovendien zijn mountainbikers, motorcrossers en de hondenscholen een aanwonende daar een doorn in het oog.

Gesprek over de toekomstplannen voor het markante zandgat (met voorheen een vuilstortplaats) blijkt echter muurvast te zitten, mede door de verschillende eigenaren. Welgraven vond het daarom niet nodig hier verder over te spreken en ook Ton Roozen van het Gelders Landschap liet weten dat hij voorziet dat met het zandgat ,,de komende tien jaar niks gebeurt’’.

Andere aanwezigen bleken huiverig voor een grote toename aan toeristen. Welgraven relativeerde dit en pareerde ook sceptische opmerkingen over uitgangspunt, doel en algemene wens van de bevolking: ,,We hebben met de achterban gesproken, zoals de Vereniging Oud-Lunteren en de Jac Gazenbeekstichting. We pakken dit professioneel aan.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie