De Barones krijgt ‘dove’ gevel

1 december 2010 om 00:00 Regio

BENNEKOM - Appartementen van complex De Barones in Bennekom krijgen geen ramen in de gevel die grenst langs de A12.

door André van der Vlerk

De bouwer rust de woningen aan die kant uit met een zogeheten ‘dove’ gevel om geluidshinder van de snelweg tot een minimum te beperken. Voor deze appartementen geldt al een hoger grenswaardebesluit dan normaal, maar deze blijft binnen de perken van de Wet Geluidshinder, stelde woordvoerder Scheffer van de gemeente Ede dinsdagavond tijdens de commissie Ruimtelijke Ordening. Volgens hem voldoet ook de luchtkwaliteit in de woningen zelf straks aan de daarvoor geldende normen.

De commissie ging unaniem akkoord met een kleine wijziging van het plan. De bouwer was aanvankelijk voornemens om op het Opellaterrein, zoals het gebied in de volksmond wordt genoemd, een combinatie van woningen en kantoren op te trekken. Het plan voor de bouw van kantoren werd onder druk van de verslechterde economische omstandigheden door hem ingetrokken. Geen haan die daar dinsdag naar kraaide. Sterker: GroenLinks/Progressief Ede zei eerder verheugd te zijn over het nieuws dat kantoren moeten wijken voor woningen.

Bouwhoogte

Voor de sociale koopappartementen op de plek in Bennekom waar vroeger ziekenhuis Gelderse Vallei huisde, bestaat naar alle waarschijnlijkheid zeer veel belangstelling van starters. Prijzen liggen om en nabij 155.000 euro. Partijen in de commissie spraken richting wethouder Roel Kremers het verlangen uit om dit stukje Bennekom blijvend voor jongeren en gezinnen te bestemmen, maar daarover kon de portefeuillehouder geen garanties afgeven. ,,Zoals het er nu naar uitziet is dit plan in trek bij starters, maar je weet natuurlijk nooit hoe dat over twintig jaar is.”

Lichte puntjes van kritiek waren te horen van de kleine christelijke partijen. ChristenUnie-commissielid Jan de Kluijver stelde een andere tactiek voor bij de vaststelling van de maximale bouwhoogte, omdat deze volgens hem in de praktijk altijd naar boven wordt bijgesteld. ,,Kiezen we voor 23 meter, dan wordt het 24 meter. En 24 meter wordt 25 meter.”

SGP’er Henk Kok noemde de locatie van zulke populaire woningen in deze prijsklasse ongelukkig. ,,Wij hadden de woningen liever in Wekerom gezien.” Die opmerking liet Kremers voor wat het was.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie