‘Historie een gevoelskwestie’

2 maart 2011 om 00:00 Regio

,,Daarom ziet de toekomst van onze organisatie er goed uit. Vooral nieuwe inwoners van ons dorp willen graag iets weten van de historie. We hebben een goede naam, bijvoorbeeld met onze lezingen die van hoge kwaliteit zijn’’, zegt Henk Gijsbertsen - bijna tachtig jaar en erelid. Maar liefst 29 jaar was hij bestuurslid en met 61 jaar is hij sowieso het langst lid.

Oud-Bennekom viert 65-jarig jubileum BENNEKOM - Bijna een verdubbeling van het aantal leden, van 600 naar 1100 in de laatste tien jaar. Oud-Bennekom is springlevend. Deze maand viert de vereniging het 65-jarig jubileum.

door Freek Wolff

Gijsbertsen werd destijds gevraagd bestuurslid te worden. ,,Ik was altijd erg met geschiedenis bezig. Ik haalde achten en negens op school voor dit vak. Het ligt me na aan het hart. Het is gewoon leuk om wat van de geschiedenis van je dorp te weten’’, aldus de Bennekommer die vanaf zijn zesde levensjaar in dit dorp woont. Tot die tijd was Wageningen zijn woonplaats, bij de Oude Tol.

Gijsbertsen schreef een kleine honderd artikelen over Bennekom in het lokale blad De Costersteen. Hij is vooral geïnteresseerd in de straatnamen. Om nieuwe wegen klakkeloos te vernoemen naar vaderlandse helden als Rembrandt, verfoeit hij. Zo was hij erg blij met de Van Hoffenlaan, vernoemd naar de ingenieur die aan de basis stond van de historische vereniging.

Want aan het eind van de oorlog zijn veel Bennekomse bewoners geëvacueerd geweest en raakte de markante boerderij Boekelo met het woonerf in verval. ,,Toen zorgde Van Hoffen ervoor dat het binnen één week op de lijst van Rijksmonumenten kwam. En zo ontstond de vereniging Oud-Bennekom’’, aldus Gijsbertsen. In het jaar 1955 werd met het boek ‘Een Veluws dorp’ een herinneringswerk geschreven.

De Bennekommer vindt dat je de lokale geschiedenis moet bewaren voor het nageslacht. ,,Dat is een gevoelskwestie.’’ Hij schudt de informatie over straatnamen met gemak uit zijn mouw, of het nu over de Jonker Sloetlaan of de Timanshof gaat; de twee zijn terug te voeren op een boerderij en een gang naar de kerk. Gijsbertsen is blij dat met het Broekakkerplein de ruimte achter de Albert Heijn een stuk geschiedenis over een laag, drassig perceel terug kreeg.

Jarenlang vertelde hij met behulp van dia’s aan leerlingen op de Vossenvelde-mavo over de Middeleeuwen. ,,Dan zaten ze muisstil te luisteren.’’ Gijsbertsen bezit 2.000 historische dia’s en 5.000 foto’s. De vereniging heeft in het Kijk- en Luistermuseum een expositie van allerlei zaken, zoals gereedschappen.

Vergadering

Dinsdag 8 maart is de jaarvergadering van Oud-Bennekom in ‘t Kerkheem aan de Kerkhoflaan 34, met volop aandacht voor het jubileum. Na de pauze is er om 20.15 uur een feestelijk programma. Gijsbertsen en Henk van Amerongen vertellen aan de hand van een paar foto’s uit het archief die voor hen bijzonder zijn over de geschiedenis van Bennekom. Marijke de Vos spreekt over de geschiedenis van de vereniging vanuit een persoonlijk perspectief. Kees Heitink, erelid, zal iets vertellen over monumenten en de Edese archivaris Peter van Beek vertelt over een bijzonderheid uit het archief. Fotograaf Gert Jan Koster laat foto’s zien uit eigen collectie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie