Hoge Veluwe wil Otterlose Bos sluiten

6 april 2011 om 00:00 Regio

Het park heeft de sluiting van het bos niet gecommuniceerd met de Otterlose bevolking. Het bos wordt veel door Otterloërs gebruikt om er te wandelen. Er loopt ook een klompenpad doorheen. Op de Boveneindseweg, een openbare weg in het park, zou een fietspad komen. ,,Als dorp hebben wij weinig vrije natuur om ons heen. Dat zit met name in het Otterlose bos. Als het dicht gaat, kun je niet meer als recreant of als inwoner even het dorp uitlopen. Het is echt de ideale plek daarvoor. Het bos wordt heel intensief gebruikt,” weet Mijnhardt.

‘Voor het dorp is het heel schokkend’ OTTERLO - Sinds een week weet het bestuur van Otterlo’s Belang dat Het Nationale Park De Hoge Veluwe van plan is het Otterlose Bos via een hek wil afsluiten. Tijdens de gespreksavond voor Ede Noord-Oost in Droomcentrum De Zanding werden daarover dinsdagavond vragen gesteld. Andries Mijnhardt, voorzitter van Otterlo’s Belang, was totaal verrast toen hij van de sluiting van het bos op de hoogte werd gesteld. ,,Het afsluiten van het bos is voor het dorp heel schokkend nieuws.”

door Jan de Boer

Hij vindt de mogelijke sluiting heel bijzonder. ,,Tien jaar lang hebben wij over het hart van de Veluwe gesproken met de gemeente, provincie, natuurorganisaties, park en ik namens de Otterloërs. Tien jaar lang hadden we het met elkaar over ecoducten, rasters, wegen en een fietspad. Omdat de provincie niet akkoord gaat met het fietspad, zegt het park ‘de provincie wil niet’ en daarom zou er voor hen geen reden meer zijn om het bos open te houden.”

Met de beslissing van het park is Otterlo’s Belang en naar het lijkt de gehele Otterlose bevolking om het zachtjes uit te drukken niet blij. ,,Wij zijn compleet overvallen. En heel verbaasd. Je bent tien jaar lang creatief bezig om het fietspadenprobleem op te lossen. En dan krijg je opeens te horen dat het Otterlose bos dicht gaat.” Het bos zal niet op korte termijn afgesloten worden, zo vermoedt Mijnhardt. ,,Ik denk wel op een termijn van twee jaar.”

Ook bij het gemeentebestuur van Ede is men niet verheugd over de plannen van het park. ,,Als gemeente Ede zijn we enkele weken geleden geïnformeerd door Zeger van Voorst tot Voorst, directeur van het nationale park,” vertelt burgemeester Cees van der Knaap. ,,We hebben wel aangegeven, dat de emoties in Otterlo zullen oplopen. Omdat bij de ISK hekken zijn. En de Hoge Veluwe de hekken opschuift, komt de Otterlose bevolking helemaal tussen de hekken te zitten. In het gesprek gaf de directie van het park aan dat men goede gronden heeft om de sluiting van het bos door te zetten. Men heeft de idee dat de Otterlose bevolking met een sluiting van het bos kan leven. Iets wat ik betwijfel.”

Het gemeentebestuur vindt volgens Van der Knaap dat het park zelf de beslissing over de sluiting van het Otterlose Bos naar buiten moest brengen. Het park koos er voor alleen het personeel via de mail en intranet te informeren. ,,Het park heeft de gevolgen van de sluiting onderschat,” vult Andries Mijnhardt aan. ,,Voor mij zelf was het een teleurstelling te merken dat het bos dicht zou moeten. Ik was totaal verrast door de gedachte alleen al.”

Foto:

Tijdens het werkbezoek aan Ede Noord-Oost vertelt Frits Meijer hoe er gewerkt wordt bij Het Betere Boeren Bed in Otterlo.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie