Leef met lastige, leuke insecten

13 april 2011 om 00:00 Regio

De voorloper van de Insectenexperience was in 2006 de ‘City of Insects in Wageningen. Edenaar Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen Universiteit, weet dat het destijds op touw was gezet door de insectendeskundigen van het laboratorium van entomologie. ,,Dat was een soort insectenfestival. Daar zitten voor Insectenexperience wel elementen van in. Maar het heeft een totaal ander karakter. Het is ook al weer vijf jaar geleden.”

Start Insecten experience op 25 mei in CineMec EDE - ‘Leef met lastige en leuke insecten’. Tijdens de Insectenexperience is er op Wageningen Campus en in CineMec Ede van 25 tot en met 28 mei van alles te beleven. Van insectensafari’s, kinderuniversiteit, filmfestival en insecten culinair tot straattheater en insecten in tuin en huis.

door Jan de Boer

Er is een aantal redenen waarom er eind mei een Insectenexperience wordt gehouden. ,,Samen met een groot aantal partijen als het laboratorium van entomologie, de vlinderstichting, de stichting Eis publiceren wij regelmatig natuurberichten via www.natuurberichten.nl. Daar ben ik de coördinator van. Elke dag publiceren wij minimaal twee berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur buiten.”

Van Vliet werkt ook aan de natuurkalender. ,,Dat heb ik inmiddels tien jaar geleden opgezet onder meer met het radioprogramma ‘Vroege vogels’ op zondagmorgen. Daar hebben we nu een netwerk van 8.000 vrijwilligers, die bijhouden wanneer de eerste sneeuwklokjes bloeien of wanneer je de eerste boerenzwaluw ziet. Om te kijken wat het effect is als het in Nederland warmer wordt en wat dat betekent voor planten en dieren die actief zijn.”

Aan het tienjarige bestaan wilde men iets extra’s doen. ,,Met het natuurkalenderprogramma richten wij ons nadrukkelijk op een aantal gezondheidsonderwerpen als hooikoorts, maar ook teken en de ziekte van Lyme. Een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Veel mensen weten dat niet. Elke eerste zaterdag in de maand vang ik in de Sysselt in Ede teken. Ook zijn wij actief met de eikenprocessierups.”

De organisatie wil de mensen via het insectenevenement informeren over insecten en wat je er tegen kunt doen.,,Maar ook hoe je van insecten kunt genieten. We waren bezig om een soort muggenverwachting te maken, omdat een mug ook voor overlast zorgt. Veel mensen hebben daar last van. Alle ideeën kwamen bij elkaar. Toen bleek er geld te zijn van de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting, om insecten in het publieke domein te krijgen.”

,,We gaan allerlei activiteiten rondom insecten doen. Iedereen die daarmee te maken heeft, wil ik bij elkaar brengen”, aldus Van Vliet. Aan de ene kant is Insectenexperience een inhoudelijk symposium om informatie uit te wisselen. ,,Het is ook een docententraining, waarmee je lesmateriaal voor het onderwijs kunt aanbieden. Met CineMec organiseren we een insectenfilmfestival. Zaterdag 28 mei is er op de campus, rondom het Forumgebouw een grote publieksdag. Maandag 18 april houden wij een informatieavond van acht uur tot half tien voor organisaties in deze regio, die iets rondom het thema willen doen. Daar kun je op inhaken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie