Heidekoe terug op De Hoge Veluwe

9 november 2011 om 00:00 Regio

Deze dieren zijn in de loop der tijd helemaal uit Nederland verdwenen. In 2006 heeft stichting Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen een succesvol fokprogramma opgezet met heidekoetjes uit Denemarken om de dieren terug te brengen in ons land.

OTTERLO - Eeuwen geleden begraasden heidekoetjes de Gelderse heide. De heidekoe is een klein slag rundvee, dat werd gehoed door koeienjongens. Maar...ze komen terug in Park De Hoge Veluwe.

Nu stelt de stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe in de gelegenheid om deze markante runderen ook daar te laten grazen.

Directeuren van beide organisaties tekenden deze week een leasecontract voor een vijftal heidekoetjes (stieren).

Deelense Veld

Momenteel begrazen de heidekoeien een gebied ten zuiden van Ingang Hoenderloo. In de periode van april tot medio oktober worden de dieren ingezet in het natte gebied op het Deelense Veld.

Bij Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen zijn de heidekoetjes op twee terreinen op de Veluwe te zien. Op de Loenermark (Loenen) grazen ze gezamenlijk met Veluwse heideschapen. Ook op het Wekeromse Zand (Ede/Wekerom) is een kleine kudde aanwezig.

Het veelgebruikte beeld dat de Gelderse heide paars was en alleen werd begraasd door schapen klopt niet helemaal. De heide was lang niet altijd paars en het waren niet alleen schapen, maar ook heidekoetjes die ooit de Gelderse heide begraasden.

Kleine hoorns

Heidekoetjes zien er anders uit dan de grote Schotse Hooglanders, Galoways of Heckrunderen, die in veel natuurterreinen grazen. Het zijn kleine, bonte koetjes met kleine hoorns. Ze zijn goed aangepast aan het karige bestaan op de heide. Heidekoetjes eten graag pijpenstrootje, pitrus en grove den; planten die op de heide minder gewenst zijn.

Dinsdag 1 november heeft Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen een leasecontract getekend met het Nationale Park De Hoge Veluwe voor vijf heidekoetjes, die ingezet worden voor begrazing.

Geldersch Landschap heeft sinds 2006 een succesvol fokprogramma voor deze markante runderen, die eeuwen geleden de heide begraasden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie