Glas en siervoorwerpen uit privécollecties

8 februari 2012 om 00:00 Regio

Glas wordt gemaakt uit silicaten, waaronder kwarts, een bestanddeel van zand. Bij sterke verhitting boven vijfhonderd graden Celsius smelten zand, soda en kalk samen tot een plooibare massa die tot allerlei vormen bewerkt kan worden. Door snelle afkoeling ontstaat een amorf materiaal met een glad oppervlak. Afhankelijk van het loodgehalte noemt men dit glas of kristalglas.

BENNEKOM - Het Kijk en Luistermuseum toont een selectie glasobjecten uit Bennekomse privécollecties. Het gaat om gebruiksglas en siervoorwerpen van diverse perioden, ontwerpers en landen van herkomst. De expositie is te zien tot 24 maart.

De ontdekking ervan is duizenden jaren oud. In 2000 voor Christus werd in Mesopotamië al glas gemaakt. Een belangrijke ontwikkeling was de uitvinding van de blaaspijp in de eerste eeuw voor Christus. De Romeinen verspreidden de glasproductie door hun hele rijk. Vanaf het jaar 1000 tot in de 18e eeuw kwam veel Europese glaswerk uit Venetië of werd het elders in Venetiaanse stijl geproduceerd.

De tentoonstelling omvat gebruiks- en sierglas. De objecten komen van diverse glasblazers, waaronder de Zweedse groep Kosta Boda en Leerdams glas (Copier). Ook is er een collectie opaline vazen en parfumflesjes uit het Midden-Oosten te zien, en wijnglazen uit de achttiende eeuw.

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 14:00 tot 17:00 uur aan de Kerkstraat 1, tel. 414629. www.kijkenluistermuseum.nl .

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie