Kinderkleding van toen in Bennekom

13 juni 2012 om 00:00 Regio

Speciale kinderkleding ontstond pas in de 19e eeuw. Voor die tijd werden kinderen gezien als kleine volwassenen en overeenkomstig gekleed. Na 1800 kregen kinderen soepeler kleding om te kunnen spelen en hollen, maar ze moesten er, als levende poppen vooral schattig en vertederend uit zien. Zo deed het matrozenpakje zijn intrede, eerst alleen voor jongens, later ook voor meisjes en jonge vrouwen.

BENNEKOM - Het Kijk en Luistermuseum in Bennekom exposeert tot 22 september hoogtepunten uit de eigen collectie kinderkleding van de achter ons liggende twintigste eeuw. Voor ouderen een feest van herinnering en nostalgie, voor jongeren verbazing over hoeveel er veranderde sinds opa en oma klein waren.

Tot in de twintigste eeuw bleef het kinderlichaam wel zorgvuldig bedekt met hoog gesloten bloesjes, lange mouwen en lange kousen. Voor de 2e wereldoorlog was de kleding vooral wit en droegen meisjes nog geen broeken. Midden twintigste eeuw werd er door schaarste en geldgebrek heel veel zelf gemaakt en van oude kleren vermaakt. Door alle tijden heen werd er ook veel gebreid. Ondergoed, sokjes of kniekousen, truitjes, rokjes en hele jurkjes. Ook waren smockjurkjes lange tijd een populair handwerkproduct. De tentoonstelling biedt een overzicht van voorbeelden, veelal geschonken door particulieren. De tentoonstelling loop tot en met zaterdag 22 september en is op dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Volwassenen betalen 3,50 euro om de tentoonstelling te bekijken. Personen van boven de 65 jaar mogen voor 2,50 euro naar binnen en kinderen tot 12 jaar voor twee euro. Personen met een museumkaart bezichtigen de tentoonstelling gratis.

Kijk en Luistermuseum

Kerkstraat 1, Bennekom

Tel. 0318-414629

www.kijkenluistermuseum.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie