Monumentendag draait om Hoekelum

11 juli 2012 om 00:00 Regio

Het thema van de landelijke Open Monumentendag is dit jaar ‘Groen van Toen’, waarin de relatie tussen het monument en zijn directe omgeving centraal staat. Het gebouwde erfgoed in Nederland kan niet los gezien worden van de omgeving waarin het is opgetrokken. Vrijwel alles wat er in Nederland aan groen is, is immers door mensen bedacht en aangelegd in relatie tot de gebouwde ‘stenen’ omgeving. 2012 is uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Historische Buitenplaats’.

BENNEKOM - Landgoed Hoekelum staat centraal op de Open Monumentendag in Bennekom. Zoals elk jaar wordt dit evenement in het tweede weekend van september gehouden. Op zaterdag 8 september kunnen mensen onder meer een kijkje nemen in Kasteel Hoekelum.

Het thema was voor Historische Vereniging Oud-Bennekom aanleiding om Landgoed Hoekelum met zijn kasteel en andere gebouwen centraal te stellen. Het indrukwekkende Kasteel Hoekelum is op de rand van Bennekom gelegen op een mooi landgoed. Hoekelum kent een rijke en lange historie en die gaat terug tot het begin van de veertiende eeuw. Vandaag de dag wordt het beheerd door het Geldersch Landschap en doet het kasteel dienst als conferentieoord en vinden er trouwerijen, feesten, partijen en recepties plaats.

Het monument is normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar op de Open Monumentendag kan het publiek wel een bezoek aan het kasteel brengen. Ook kan een wandeling over het terrein worden gemaakt en zijn er diverse andere activiteiten. Het totale programma wordt eind augustus en begin september in augustus bekendgemaakt. Hoekelum is tevens het thema van de komende editie van De Kostersteen, tijdschrift van Oud-Bennekom. Info: www.oudbennekom.nl

Foto:

Landgoed Hoekelum, in beeld gebracht vele jaren geleden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie