Baron onthult gedenksteen grafkelder

Regio

Op de steen staan vijftien namen van personen die in de kelder liggen. Nog niet eerder had de grafkelder een eigen gedenksteen. Bij de onthulling was een kleine groep aanwezig, waaronder dominee Mudde, een aantal familieleden en leden van de werkgroep Begraafplaatsen van de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Onder leiding van voorzitter Kees Heitink werd acht jaar geleden met de restauratie van het graf begonnen.

BENNEKOM - Een bijzondere ceremonie zaterdagochtend op de begraafplaats van Bennekom. Baron Diederik van Wassenaer onthulde bij de grafkelder van zijn familie een gedenksteen. Hiermee is de restauratie van het graf voltooid, die in 2004 begon.

Freule

De Van Wassenaers van Kasteel Hoekelum bekleedden in Nederland belangrijke functies die tot aan het koninklijk huis reikten. De laatste persoon van de familie die in het graf werd bijgezet was in 2004 tante Jacoba, in de volksmond freule genoemd.

,,Toen ik voor het eerst bij het familiegraf in Bennekom kwam, was het geen gezicht. Bomen groeide door de tuin en binnen was het nog veel erger. Er stond zelfs water in’’, vertelt Diederik van Wassenaer. Samen met vrijwilligers van de werkgroep werd een plan gemaakt om de grafkelder te restaureren.

Voor de ingang lagen rijplaten en dat vond de familie niet zo passend.

‘Geen opsmuk’

,,We hebben er lang over nagedacht of we een grafsteen wilden. Tante Jacoba gaf er namelijk niets om. Ze was niet zo van opsmuk. Deze steen is dus niet helemaal in haar geest, maar toch vonden we dat we het moesten doen’’, aldus Van Wassenaer.

‘Heel gedoe’

De namen achterhalen van de personen die in het graf lagen, was nog een hele onderneming. ,,Het was een heel gedoe om dat uit te vissen.’’ Naast Otto van Wassenaer die herenboer was van Landgoed Hoekelum en zijn vrouw, liggen er nog drie generaties van de familie.

,,Het graf is nu zoals het moet zijn’’, vindt Diederik van Wassenaer.

: Meer foto’s op

www.edestad.nl

advertentie