Parkinson verandert denken en gedrag

Regio

LUNTEREN - Kinderkoor De Westhoffkids gaf zaterdag een groot optreden in samenwerking met kandidaten van The Voicekids van RTL4. Dit vond plaats in congrescentrum Belmont in Ede.

Reserveringen bleven tot op een uur voor het optreden nog steeds binnenkomen. Maar gelukkig was de congreshal groot genoeg om alle bezoekers binnen te kunnen laten, zodat ze allemaal konden meegenieten van dit bijzondere optreden.

Van de Voicekids waren Amy, Aïsha, Elaine en Robin speciaal voor dit optreden uitgenodigd. Zij zongen de sterren van de hemel, en wisten de zaal helemaal mee te krijgen. Ook kinderen van basisschool De Lettertuin mochten een gastoptreden verzorgen. Zij zongen samen met de Westhoffkids ‘Hallo wereld’, het lied dat speciaal voor de 58e Kinderboekenweek is geschreven.

Het kinderkoor heeft ook samen met de Voicekids mee mogen zingen met liedjes als Bleeding love en Paparazzi. In de pauze hebben de Voicekids heel wat handtekeningen uit mogen delen en werden ze natuurlijk veel op de foto gezet met kinderen uit het koor en uit het publiek.

Deze avond zijn er ook opnames gemaakt, die later op DVD uitgebracht zullen worden. Bij dit optreden werd samengewerkt met videoproductiebedrijf Zwanenburg AV en het geluid werd verzorgd door JD Entertainment.

BENNEKOM - Het regionaal contact van Parkinson Vereniging Nederland houdt woensdag 31 oktober van 13.30 tot 16.00 uur een bijeenkomst voor leden en belangstellenden in De Brink aan de Brinkstraat 39 in Bennekom. Centraal staat het thema ‘Veranderingen in gedrag en denken door de Ziekte van Parkinson’. De spreker over dit onderwerp is klinisch neuropsycholoog Floris Kuipéri van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Kuipéri is ook actief binnen ParkinsonNet, het regionale netwerk van zorgverleners - binnen en buiten het ziekenhuis - voor patiënten met Parkinson. Bij de achteringang van het gemeentecentrum De Brink is ruime parkeergelegenheid aan de Krulweg. Geïnteresseerden kunnen zich tot uiterlijk 28 oktober aanmelden bij het regionaal contact van de Parkinson Vereniging: Marianne en Anton Schikhof, tel. O318-419552, e-mail schikhof@hetnet.nl. Het betreft een informatie en ontmoetingsmiddag, met alle ruimte voor onderling contact en te stellen vragen. De inleider spreekt over: De psychologische gevolgen van de Ziekte van Parkinson. Kuipéri: ,,De ziekte van Parkinson begint vaak met motorische problemen: een hand die bibbert, het lopen dat opeens niet meer zo vlot en soepel gaat. In de loop der jaren verandert er echter meer dan alleen de motoriek. Er zijn veranderingen in gedrag (niet meer de deur uit gaan, stoppen met hobby’s), in geheugen (niet meer alles meekrijgen in gesprekken), in de stemming (somberheid, minder enthousiast zijn) en in denken. Voor veel patiënten - en zeker ook voor hun naasten- zijn dit uiteindelijk de vervelendste gevolgen van deze ziekte.’’

De inleider verklaart de veranderingen in gedrag en denken vanuit ontwikkelingen in het brein door Parkinson. Hij vertelt ook over behandelingen die men vanuit ParkinsonNet aanbiedt. Meer in het bijzonder gaat het over wat hijzelf als klinisch neuropsycholoog kan betekenen voor patiënten met dergelijke problemen. Dr. Kuipéri geeft verder enkele ‘eerste hulp’ -adviezen over hoe met alle veranderingen om te gaan.

advertentie