Komst Jop in De Spil Harskamp roept veel vragen op

28 november 2012 om 00:00 Regio

Ede wil de wensen vanuit Harskamp faciliteren in de verbouwing. Over de komst van peuterspeelzaal/kinderdagverblijf BijdeHandjes waren weinig vragen. Vooral wilden Harskampers weten wat een Jop (Jongeren ontmoetingsplek) in De Spil voor hen betekent.

Verbouwing De Spil eind volgend jaar klaar HARSKAMP - De verbouwing van buurthuis De Spil in Harskamp heeft de instemming van de plaatselijke bevolking, zo bleek tijdens een informatieavond. De Spil moet volgens wethouder Marije Eleveld de plek zijn waar alle Harskampers naar toe kunnen. ,,Harskamp bepaalt wat er in het dorpshuis gebeurt.”

door Jan de Boer

De gemeenteraad van Ede heeft voor de verbouwing van het Harskampse buurthuis een bedrag van 633.500 euro vrijgemaakt. Als alles volgens plan verloopt, is de verbouwing in december volgend jaar afgerond. De verbouwing is niet alleen voor de Jop en BijdeHandjes. Ook wordt de bergruimte vergroot. In de huidige situatie wordt één van de kleedkamers in het gebouw nu gebruikt voor de opslag van materiaal. Iets wat men niet alleen bij de gemeente ongewenst vindt.

De vragen van Harskampers over mogelijke angst voor overlast komt doordat jongeren ook in de buurt van De Spil zorgden voor overlast, vernielingen en het achterlaten van rotzooi. Vanuit Welstede is men naar de jongeren toegegaan. ,,We hebben letterlijk de vraag gesteld wat zij nu precies willen. Door die gesprekken kom je erachter dat er meer gebeurt dan alleen hangen. De jongeren kwamen met de vraag of zij geen eigen plek kunnen krijgen”, aldus jongerenwerker Jeroen Telders.

Meteen is er tegen de jongeren gezegd dat ‘de ideeën van hen moeten komen’. Een groep jongeren heeft aan die oproep gehoor gegeven. In de Jop komen activiteiten voor jongeren in de leeftijdsgroep van elf tot en met vijftien jaar en van zestien tot en met eenentwintig jaar. ,,Door tegen hen te zeggen wat er niet kan, leren zij op een verantwoorde manier met elkaar en de omgeving omgaan.” Als de jongeren niet zouden luisteren en bepaalde activiteiten zouden ontwikkelen die niet door de beugel kunnen, heeft Welstede het vetorecht. Niet alle aanwezigen vertrouwden de sprekers op hun blauwe ogen.

Zo wilden Harskampers weten of zij door de Jop niet te maken krijgen met geluidsoverlast. Iets waar welzijnsambtenaar Maarten van Rootselaar door de strenge eisen voor isolatie van het dorpshuis niet bang voor is. ,,Wat gebeurt er als de jeugd na het vertrek in de buurt van De Spil blijft hangen?”, wilde iemand weten. Deze Harskamper kreeg te horen dat alles geprobeerd wordt om dat te voorkomen. Een garantie werd er niet gegeven. Jongeren worden erop aangesproken hoe zij De Spil verlaten. Volgens een Harskamper gaat het de laatste tijd al een stuk beter. ,,Natuurlijk willen wij dat het zo blijft.” In het begin wordt er rustig begonnen met activiteiten in de Jop. Harskamp hoeft, zo lijkt het, niet bang te zijn dat bezoekers aan de Jop in het holst van de nacht De Spil zullen verlaten. Met de gemeente wordt nu gesproken over de openingstijden. ,,We moeten niet vergeten, dat wij ook jong zijn geweest”, kon een Harskampse niet nalaten om te zeggen.

Foto:

Harskampers hadden vorige week de gelegenheid om hun vragen over De Spil en de Jop.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie