Betontegels moeten wilde zwijnen op N224 Ede weren

Regio

De grasbetonblokken worden in een speciaal patroon gelegd. De tegel zelf en het patroon zorgen ervoor dat de tegel niet opgewipt kan worden om eronder te wroeten en dat het zout sneller wegspoelt. Hierdoor zijn er ook minder kevertjes te vinden. Een lekkernij voor het wilde zwijn.

Maatregel N224 voor veilig autoverkeer EDE - De provincie Gelderland gaat langs de N224 speciale maatregelen treffen om wilde zwijnen te weren uit de berm. Door het plaatsen van grasbetontegels - zogenoemde zwijnverdwijnblokken - wordt het zwijn ontmoedigd om in de berm te komen eten.

De werkzaamheden aan de weg vinden plaats in de periode van maandag 26 november tot en met 24 december. Op de N224 wordt de berm aangepast vanaf km. 43,750 tot km. 48,000, de Heidebloemallee tot aan de A12. De verkeersoverlast is beperkt doordat er een halve rijbaan wordt afgezet. Er wordt alleen overdag gewerkt.

Met deze maatregelen moet het voor de weggebruiker en het wilde zwijn veiliger worden. Wel zal het voor de automobilist raadzaam blijven om zeker in de vroege ochtend- en avonduren extra alert te zijn op de wegen op en langs de Veluwe. Het blijft het leefgebied van het Edelhert, het wild zwijn en nog vele andere dieren.

Alleseters

Wilde zwijnen zijn alleseters. Om aan eten te komen als wortels, keverlarven of voedselvoorraden van muizen, wroeten ze met hun gevoelige neus in de grond. Door dit gewoel ontstaat er open grond waardoor weer struiken, kruiden en bomen kunnen kiemen. Voor de natuur prima, maar dit zorgt voor veilige situaties. Automobilisten schrikken, of de wilde zwijnen staan op de weg waardoor de kans op aanrijdingen groter is.

Foto:

De grasbetonblokken die strak langs het asfalt in de berm komen.

advertentie