Bennekomse boerderij krijgt naam terug

12 december 2012 om 00:00 Regio

De naam van de boerderij werd in het verleden op verschillende manieren geschreven. Zo werd in een acte uit 1610 gesproken van ‘een vrij Heerengoet genaemt op Vosholt’. Ook in 1702 werd de boerderij ‘Vosholt’ genoemd en verder ‘daer de Voshollen op wonen’. ,,Omdat op de eerste kadastrale kaart uit 1832 de boerderij is vermeld als ‘t Voshol, hebben we deze schrijfwijze nu op het naambord overgenomen’’, aldus Wout Hol van de Historische Vereniging Oud-Bennekom, die het initiatief nam voor het terugbrengen van de oorspronkelijke naam. Het boerenbedrijf werd in 1702 samen met Wuustersgoed verkocht aan Hessel van Lawick van Landgoed Hoekelum en werd daarmee dus een pachtboerderij van het landgoed. In 1751 werd als pachtverplichting ‘eene somma van agtentagtentig en alle Jare Een paar hoender’ overeengekomen.

BENNEKOM - De boerderij van de familie Jochemsen aan de Bovenbuurtweg 58 in Bennekom heeft haar oorspronkelijke naam terug. ‘t Voshol prijkt sinds zaterdag op de gevel. Aart en Gerrie Jochemsen deden met hun zoon Gerard de onthulling.

In 1980 werd de boerderij verkocht aan de gemeente Ede. Toenmalige pachter Van Grootheest bleef ook daarna nog een aantal jaren de pachter. De boerderij werd later aangekocht door de familie Jochemsen. Vader Aart Jochemsen en zijn zoon Gerard hebben een melkvee- en pluimveehouderij op ‘t Voshol.

Het plan is een initiatief van de Historische Vereniging Oud-Bennekom. De boerderij is de derde op rij. Eerder kregen Villa Flora op de Bovenweg 13 en het voormalige hotel-pension Rawang in het centrum hun oude namen terug. Meer informatie: www.oudbennekom.nl of www.hoefakkerschilder.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie