Lunterse kaas ‘beste van het land’

16 januari 2013 om 00:00 Regio

LUNTEREN - Biologische boerderij De Groote Voort aan de Postweg heeft met zijn Remeker kaas de titel ‘Beste belegen kaas van Nederland’ gewonnen.

NieuwVers organiseerde de wedstrijd om de aandacht te vestigen op kazen die zich onderscheiden door hun smaak en duurzame productiewijze. Een smaakjury met kaaskenner Betty Koster (l`Amuse), culinair journalisten Felix Wilbrink (Telegraaf) en Puck Kerkhoven (Red Fox) koos uit vijf koplopende kaasproducenten de lekkerste.

Koster: ,,De winnaar is niet te kopiëren. Er zit frisheid en daardoor spanning in, ‘terroir’. Er vormt zich al een kristalletje en hij is aantrekkelijk zout. Anders dan de ‘makkelijker’ zoet-zoute en vette kazen.’’

Winnaar Jandirk van de Voort uit Lunteren houdt negentig melkkoeien van het ras Jersey. Die lopen het grootste deel van het jaar buiten in de kruidenrijke weide. ,,Mest is voor de boeren een belangrijke graadmeter voor kwaliteit: die moet volkomen verteerd zijn en licht prettig ruiken. Dat bereikt Van de Voort door geen krachtvoer in de vorm van brok te gebruiken, maar gerst, haver en lupine uit de omgeving. De dieren worden niet geënt en het bedrijf slaagt er al acht jaar in antibioticavrij te werken.’’

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie