Bouwstart Kulturhus

6 maart 2013 om 00:00 Regio

WEKEROM - Er is jaren op gewacht en veel Wekerommers geloofden er al niet meer in, maar eind deze maand of begin april wordt toch echt begonnen met het fundament voor het nieuwe kulturhus. Enkele weken later volgt een officiële handeling om de bouwstart te markeren.

Dat zei voorzitter Gerrit van Kruistum van de Stichting Kulturhus Wekerom donderdagavond tijdens de jaarvergadering van de belangenvereniging in dorpshuis De Kastanjehof. Dit tientallen jaren oude gebouw en de sportzaal ernaast moeten plaats maken voor het nieuwe, circa tweeduizend vierkante meter grote kulturhus. Er komt ook een nieuwe sporthal.

De financiën zijn het grootste probleem bij de totstandkoming van het kulturhus. ,,We hadden graag al een gat in de grond gezien, maar er is alleen een gat in de begroting’’, grapte Van Kruistum gisteravond. Toch had hij goed nieuws, want met het medische cluster en dorpshuis De Kastanjehof is volgens de voorzitter overeenstemming bereikt over de vestiging in het kulturhus. Bovendien is de komst van een sportschool bijna rond.

Het kulturhus is een gezamenlijk project van de Wekeromse stichting, de gemeente Ede, Bouwfonds Ontwikkeling BV en de Edese woningcorporatie Woonstede. Onder het project vallen ook de bouw van dertig appartementen, waarvan er vijftien bestemd zijn voor mensen die extra zorg nodig hebben. Volgens Van Kruistum is de zaalcapaciteit van het kulturhus geschikt voor een feest met maximaal 280 mensen. In de keuken kan een maaltijd worden bereid voor een groep tot maximaal tachtig personen.

In het kulturhus komt ook een pinautomaat, een huisarts, een uitgiftepunt voor medicijnen en verder is er contact met allerlei ‘therapeuten’, zoals Van Kruistum het uitdrukte. ,,De bouwtijd is ruim een jaar, dus we hebben nog even tijd om de precieze invulling rond te krijgen, maar het kulturhus komt er.’’

Ook de geplande komst van protestants-christelijk woon-, zorg- en dienstencentrum Wicherumloo op een terrein aan de Edeseweg 51, vlakbij de Grote Valkse Beek, kwam ter sprake. Het betreft een gezamenlijk project van de plaatselijke hervormde gemeente en zorgcentrum Bethanië in Ede.

Woordvoerder Henk Blotenburg van de Wekeromse werkgroep vertelde dat al is begonnen met de asbestsanering en sloop op het beoogde bouwterrein door een combinatie van drie lokale bedrijven. Hij verwacht dat de bouw in 2014 kan starten.

In het centrum komen 36 appartementen: veertien éénkamerappartementen voor dementerende ouderen (beschermd wonen) en veertien tweekamer- en acht driekamerappartementen. Voor de twee laatstgenoemde categorieën zijn al voldoende aanmeldingen. ,,Maar iedereen die interesse heeft, kan zich nog opgeven’’, aldus Blotenburg. Wicherumloo krijgt waarschijnlijk ook een klein restaurant, waar bewoners samen kunnen eten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie