OM: ‘Bewoners villa niet vervolgen’

6 maart 2013 om 00:00 Regio

Dat maakte het openbaar ministerie (OM) maandag bekend. Het OM bevestigt eerdere geruchten dat bij de overval één van de drie overvallers gewond raakte door toedoen van één van de bewoners. Deze overvaller, een 27-jarige Edenaar, werd vlakbij de woning zwaargewond aangetroffen. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan verwondingen, die hij opliep door messteken.

EDE - De bewoners van een villa aan de Zevenbergjesweg in Voorthuizen die woensdag 8 augustus vorig jaar werden overvallen, worden niet vervolgd.

De gewapende overval vond 8 augustus 2012 volgens het OM plaats tussen 21.30 en 23.00 uur. Bij de overval raakten de beide bewoners, een 34-jarige man en een 33-jarige vrouw, gewond, evenals de genoemde overvaller. Omdat de Edenaar in de loop van de avond overleed, zijn de bewoners in eerste instantie aangehouden. Ze werden een dag later, 9 augustus, weer vrijgelaten, omdat ze een beroep deden op ‘handelwijze bij noodweer’. De politie Gelderland-Midden heeft daarna uitgebreid onderzoek gedaan naar de toedracht van de overval en het overlijden van de overvaller. Het openbaar ministerie Oost-Nederland heeft nu op basis van dit onderzoek besloten de bewoners niet verder te vervolgen. Eén van hen blijkt volgens het OM niet betrokken te zijn bij geweld richting de overvaller. De andere bewoner wordt niet verder vervolgd, omdat gehandeld is uit noodweer.

De messteken die de Edese overvaller fataal zijn geworden, zijn volgens het OM toegebracht in een situatie waarin ,,onmiddellijk en dreigend gevaar was waartegen de bewoner zich mocht verdedigen’’. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond. Er zijn drie verdachten aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij de overval: een 26-jarige man uit Beekbergen, een 34-jarige man uit Culemborg en een 28-jarige vrouw uit Arnhem. Zij zitten alledrie in voorlopige hechtenis.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie