Drugs staan centraal in Harskamp

29 mei 2013 om 00:00 Regio

LUNTEREN (APA) - Wegens seks en ontucht met een 13-jarige jongen hangt een 36-jarige man uit Lunteren een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk, boven het hoofd.

Zo hoorde hij maandag tegen zich eisen voor de Arnhemse rechtbank. De Lunteraan heeft bekend dat hij van april 2010 tot juni 2012 de jongen regelmatig misbruikte. Dat gebeurde in zijn huis in Lunteren, maar ook in vrachtwagens in Wekerom en Ede. Tijdens schoolvakanties reed de jongen vaak met de vrachtwagenchauffeur mee. Het misbruik begon in de vakantie voordat de jongen naar de middelbare school ging.

In de rechtbank vertelde de 36-jarige dat hij verliefd was op de puberjongen. Hij maakte zijn slachtoffer wijs dat het normaal gedrag was tussen vrienden, en bezwoer hem niks door te vertellen. Uiteindelijk is hij blij dat de jongen het toch vertelde en dat zijn ouders aangifte hebben gedaan. “Anders weet ik niet hoe ver het zou zijn gekomen”, aldus de verdachte. De man wordt nu behandeld voor zijn pedofiele neigingen. Hij zou met nog twee jongens in de fout zijn gegaan, maar daarvoor wordt hij niet vervolgd.

Naast de straf en voorwaardelijke straf, met een proeftijd van vijf jaar, eist het openbaar ministerie (OM) een contactverbod. De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

HARSKAMP - Drugs staan al paar jaar in de aandacht in Harskamp. Middelen als speed en cannabis zijn ruim beschikbaar in het dorp. Daarom is er maandag 10 juni een informatiebijeenkomst voor ouders in basisschool De Roedel aan de Edeseweg 216 vanaf 19.30 uur.

,,Zodra kinderen de stap maken naar het voortgezet onderwijs, wordt de kans dat ze met dealers in aanraking komen steeds groter. Hoe zorgt u als ouders dat uw kinderen deze situatie veilig en gezond weten te omzeilen? Voor ouders is het belangrijk om te weten wat er te koop is voor hun kinderen. Welke middelen worden er tegenwoordig gebruikt. Waarom zijn ze zo aantrekkelijk voor jongeren, hoe werken ze en wat zijn de risico’s?’’, vraagt de organisator zich af.

,,De volgende vraag is dan, hoe bespreekt u dit met uw kinderen? Natuurlijk zult u uw kinderen waarschuwen voor drugs, de middelen zijn niet voor niks verboden. Maar als waarschuwen en verbieden niet helpt, wat doet u dan? Hoe houdt u als ouders vingen aan de pols, hoe houdt u contact met uw kinderen? Hoe weet u wat uw kinderen gebruiken?’’

De gang naar het voortgezet onderwijs en het begin van de pubertijd zijn grote stappen voor kinderen. Als kinderen veertien zijn, dan is de invloed van vrienden en vriendinnen vaak groter dan die van ouders. ,,Met wie kunt u dan samenwerken om toch veiligheid te kunnen bieden in een wereld met alcohol en drugs?’’

De avond is een initiatief van basisschool De Roedel. De avond wordt verzorgd door Luuk Miedema, preventiewerker van Welstede.

Meer informatie vindt u op www.alcholendrugsede.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie