De Oude kerk in Ede.
De Oude kerk in Ede. fotomeijer

Geen toestemming nodig voor 'hagenpreken'

22 juli 2020 om 16:05 Religie

EDE Voor het houden van een 'hagenpreek', een dienst van een kerk of religieuze gemeenschap in de buitenlucht, hoeft geen toestemming te worden gevraagd bij de gemeente. Dat antwoordt het college op vragen van de ChristenUnie. 

Voor erediensten op eigen terrein hoeft geen toestemming te worden gevraagd en ook een melding is niet nodig. Wanneer de dienst plaatsvindt op een terrein van iemand anders hoeft ook geen toestemming te worden gevraagd, maar dan moet dit wel twee dagen voor de bijeenkomst gemeld worden bij de gemeente Ede.

De vragen werden medio juni gesteld waarbij werd opgemerkt dat voor kerken en religieuze gemeenschappen de beperking van samenkomsten en het schrappen van samenzang een probleem is. ,,Christelijke en andere religieuze gemeenschappen hebben maandenlang hun geloof niet via gezamenlijke, fysieke, samenkomsten met elkaar kunnen delen. Terwijl die samenkomsten van groot belang zijn voor betrokkenen. Daarnaast is een kerk of samenkomst van religieuze gemeenschappen ook een ontmoetingsplaats waar naar elkaar wordt omgekeken. Op die manier is de maatschappelijke waarde van de kerken en religieuze gemeenschappen voor onze inwoners groot.”

Inmiddels zijn sinds 1 juli de maatregelen vanwege Covid-19 versoepeld, waardoor erediensten zowel weer binnen als buiten kunnen plaatsvinden. ,,Mits men zich houdt aan de 1,5 meter en andere regels die vanaf dat moment gelden voor dergelijke samenkomsten. De afgelopen maanden bleek dat in geval van vragen ,,kerken ons snel wisten te vinden”, aldus het college.

Mail de redactie
Meld een correctie

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie