Sedat Akdeniz

Van Gent Finaleweken: FC Jeugd wint op karakter

22 april 2019 om 17:33 Sport Finaleweken 2019

EDE FC Jeugd heeft na elf minuten blessuretijd overleven het Utrechtse UVV met 3-2 verslagen.

De Edenaren eindigden het duel met acht man.

,,Het was bizar wat er de tweede helft allemaal gebeurde. De scheidsrechter die een hele goede eerste helft floot was de weg kwijt. Twee keer geel is rood voor Ilker Ozturk en Kemal Kandemir. Direct rood voor de net ingevallen Imad Benali", opende FC Jeugdtrainer André Hagen.

,,Ik kreeg een overtreding tegen. Vroeg aan de scheidsrechter waarom? Hij antwoordde gelijk en zei dat hij de spelregels kende. Het direct rood voorgetoverd verbijsterde mij. Zeker omdat FC Jeugd het spel met een vrije bal mocht hervatten. Leg het maar uit", aldus Benali.

De langs lopende UVV trainer Renato Dijksterhuis was al even verbaasd. ,,Ik dacht nog een mooie plek rand strafschopgebied om te scoren. En dan wordt het een FC Jeugd bal."

Beide ploegen wisten dat slechts een driepunter nog enige kans op P/D-voetbal betekende. Over en weer kregen beide ploegen kansen, maar het vizier stond niet scherp.

Na ruim een kwartier een juweel van een doelpunt door Elmeris Avidic. Hij schoot van ongeveer 25-meter in de kruising.

De gelijkmaker was vanuit het oogpunt van FC Jeugd ongelukkig. Een hoge bal in het strafschopgebied werd getoucheerd met het hoofd door Hakan Yilmaz (archieffoto). Neef en doelman Özkan Yilmaz was op slag kansloos.

Vijf minuten voor het verstrijken van de eerste helft kwam FC Jeugd weer op voorsprong. Nonchalant maar zeer doeltreffend haalde Enes Baykan uit: 2-1.

ONDERTAL ,,Binnen drie minuten in de tweede helft werd het een ongelijke strijd. Mijn spelers moeten daar beter mee omgaan", ging Hagen verder.

De FC Jeugdspeler Ozturk wilde een snel genomen vrije trap voorkomen. De eerste gele kaart was terecht. ,,Ik draaide mij om en keek de scheidsrechter slechts aan. Gelijk trok hij weer geel dus rood en kon douchen", zei de ongeluksvogel.

UVV, dat behoorlijk speelde kreeg kansen. Maar leek door het warrige fluiten ook in de war te geraken. De gemoederen liepen hier en daar op en de scheidsrechter kreeg het steeds lastiger. Zeker nadat hij Benali ook had weggestuurd en FC Jeugd met negen spelers overbleef.

Nadat UVV de paal buiten bereik van FC Jeugd doelman Yilmaz teisterde nieuw Edese onheil.

,,Emre (Kandemir, red.) ging in duel met de nummer tien van de gasten. Bishot Shehata liet zich centimeters binnen het strafschopgebied alsnog vallen. De toegekende strafschop werd door Shehata benut: 2-2. Lastig om te zien of het een correcte beslissing was. Maar wel duidelijk te zien dat hij werd uitgelokt. Ook nu waren we niet slim genoeg", baalde de trainer.

Zeker nadat Benali was weggestuurd en FC Jeugd met negen spelers overbleef liepen de gemoederen op.

,,De scheidsrechter is niet op onze hand", werd tijdens een drinkpauze geopperd. De misschien op dat moment meest verstandige opmerking uit het publiek was: laat de voeten spreken in plaats van je daarover op te winden.

In de slotfase kon het alle kanten op. Beide ploegen kregen kansen. Mustafa Tirgil werd door de Utrechtse doelman Cody van Veenendaal getorpedeerd. Hij kwam met geel goed weg. Maar de 3-2 (benutte strafschop doelman Öczan Yilmaz) werd gevierd.

,,In blessuretijd schoten zij op de lat. Maar hadden Kemal Kandemir en Mustafa Tirgil ook de 4-2 op de schoen. Echt op karakter uit het vuur gesleept. Natuurlijk ben ik de volgende wedstrijd op 11 mei tegen Sporting'70 weer drie man kwijt. Maar er komen er ook twee van een schorsing terug. FC Jeugd eindigde met slechts acht spelers maar overleefde uiteindelijke de aanvalsstormen de gasten", sloot de als altijd laconieke ingetogen Hagen af.

Balend van de twee gele kaarten die Kandemir (bal wegtrappen en reactie eerste geel) kreeg.

FC Jeugd heeft nog twee kansen de P/D-nacompetitie om promotie te halen. Dat is positie vier op de eindranglijst of via de tweede periode.

De Edenaren bezetten in de derde klasse de vijfde plaats met zes punten achterstand op nummer vier VVZA, maar wel een wedstrijd minder gespeeld.

In de tweede periode telt FC Jeugd twee punten achterstand op de klassementsleiders APWC en Zwaluwen Utrecht '1911.