Afbeelding
Familie Kingma

Rondje WekeRun is genieten van natuur

8 mei 2019 om 10:10 Sport

WEKEROM ,,Het parcours is een van de redenen waarom de loop zo aantrekkelijk is. Wij combineren genieten van de natuur met bewegen", opent Eelco Kingma (54).

Eip Janssen

De 54-jarige Edenaar, die bijna vijfentwintig jaar in Wekerom woonde is voorzitter van de WekeRun organisatie die zaterdag 18 mei wordt gehouden.

,,Ik bedenk en help graag mee bij te houden activiteiten. En als je een Wekerommer enthousiast maakt zie je een ongekende eensgezindheid", gaat de bij 's-Heeren Loo werkzame Kingma verder.

INITIATIEF ,,Jaren werd een hardloop driedaagse gehouden. Maar de uitdaging ontbrak er verder mee te gaan. Het zoeken naar een alternatief bleef ons bezighouden. Op initiatief van Jan Geijtenbeek en mij is de WekeRun ontstaan."

Een creatieve naam die de plaats en lopen verbindt. Kostendekkend maken en vrijwilligers zoeken was de volgende opdracht.

,,Hoofdsponsor Garage Herweijer was enthousiast en wilde graag helpen. Ook dat is de Wekeromse gemeenschap. Naast andere lokale ondernemers zegden zo'n veertig vrijwilligershulp toe. En het succes van de eerste editie was een feit. Met 270 deelnemers werden de verwachtingen overtroffen. Nu hoop ik op zeker 350 deelnemers", lacht Kingma.

'Schitterend uitdagend Trailparcours'

Trailrunning wil zeggen niet op de weg lopen maar door de natuur, over smalle paadjes en natuurlijke hindernissen zoals heuvels, zand of bij regen modderige paadjes bedwingen. Vele lopers zoeken deze uitdagingen op.

BEWEGEN ,,De WekeRun is meer recreatief dan prestatief. Bewegen in een tijd waarin de jeugd kiest voor de computer of iPad. Ook ouderen willen we aan het sporten zetten. Tweede doel is (hard) - lopen dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te zien hoe fraai de omgeving is. Twee vliegen in een klap", legt Eelco Kingma uit.

De WekeRun kent vele onderdelen waardoor het aanbod ruim is.

,,De 14,5 kilometer Trail gaat door 'Het bos van Schliemer', over de veelbesproken Bult en door 'Het Wekeromse Zand' en wordt omschreven als zwaar. Deelnemers kunnen ook kiezen voor 2, 5 of 10 kilometer grotendeels over het asfalt. De 5 en 10 kilometer zijn er voor de echte hardlopers, de 2 kilometer kan gezellig door het hele gezin samen worden uitgelopen. "

TOPPER Hoewel veel deelnemers uit de regio komen trekt de loop ook landelijke aandacht. De bekende Amsterdamse atlete Yasmin Hillebrink won vorig jaar de 5km bij de vrouwen.

,,Ik zoek leuke uitdagende trainingswedstrijden uit. Het lopen van de WekeRun was prachtig om mee te maken. Trainingsarbeid verrichten en van de natuur genieten", liet zij na afloop weten.

De organisatie staat als een huis.

,,Na de eerste editie is geëvalueerd. Dat leverde kleine niet schokkende aanpassingen op. Bij calamiteiten nemen Dick Ploeg (Veiligheid) en ik een beslissing. Dat is goed afgestemd."

Eelco Kingma kan uren vertellen over de WekeRun. ,,Ik zeg: doe mee en ervaar zelf hoe mooi dit evenement is. Inschrijven kan via onze website", besluit hij.

Meer en inschrijfmogelijkheden: www.wekerun.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie