Donk viert feest in het water, Polar Bears druipt af.
Donk viert feest in het water, Polar Bears druipt af. Jeroen van der Veer

Van Gent Finaleweken: Polar Bears verspeelt landstitel aan Donk

12 mei 2019 om 16:31 Sport Finaleweken 2019

EDE De waterpolosters van Polar Bears hebben zondagmiddag de landstitel in eigen huis verspeeld tegen GZC Donk. In de derde en beslissende wedstrijd stond het na de reguliere tijd 9-9 en daardoor moesten strafworpen een winnaar aanwijzen. Hierbij waren de bezoekers de gelukkigste en waren er bij de ploeg uit Ede tranen van verdriet.

Jeroen van der Veer

,,De tranen zitten aardig aan de oppervlakte", sprak Nienke Vermeer na afloop van de verloren finale. ,,Dit is echt met de vlakke hand vol in je gezicht."

Het was duidelijke taal van de ervaren speelster van Polar Bears. Nadat vrijdag de thriller in eigen bad met 6-5 werd gewonnen, kreeg het zaterdagavond een dreun te verwerken door de 10-4 nederlaag. De allesbeslissende wedstrijd van zondagmiddag moest een winnaar aanwijzen en daarin kwam GZC Donk direct op voorsprong.

Door treffers van Fleurien Bosveld en Simone van de Kraats begon het de tweede periode met een 2-1 voorsprong. Vanaf dat moment liep de wedstrijd gelijk op en bij een stand van 3-3 nam Polar Bears via opnieuw Bosveld en de 14-jarige Lola Moolhuijzen een 5-3 voorsprong mee de rust in. ,,Aan onze inzet lag het niet", analyseerde Vermeer. ,,We hebben echt 100% gegeven."

Dat bleek ook wel in het derde deel van de wedstrijd, waarin het uitliep naar 7-5. In het laatste part van de wedstrijd leek de ploeg uit Ede de landstitel definitief binnen te slepen en pakte het met nog een minuut op de klok een 9-7 voorsprong. ,,Dat mag je natuurlijk nooit meer weggeven. Dan moet je over lijken gaan, wat er ook gebeurd. Je koppie erbij houden en uitspelen. Maar met nog vijftien seconde te spelen vliegt die bal er toch in. Dat kan gewoon echt niet."

En dus waren vijfmeter-worpen nodig om een winnaar aan te wijzen. Vermeer schoot hierbij de eerste goed raak en ook Simone van de Kraats deed haar ding. Fleurien Bosveld, die zaterdag één van de beste was, miste en dat terwijl Donk tot aan dat moment alles raak schoot. De druk werd groter en groter en na een rake treffer van Iris Wolves miste Nina ten Broeke de vijfde poging. Hierdoor glipte de landstitel door de vingers van de ploeg uit Ede en pakte Donk de hoofdprijs.

,,Het is gewoon zó zuur dat wij onszelf nu niet belonen", sprak een tegen tranen vechtende Vermeer. ,,We hebben er zo hard voor gewerkt en zoveel getraind. We trainen op woensdag tot elf uur, terwijl we donderdag allemaal weer om zes uur moeten opstaan om te werken. En dan geef je het zo uit handen… We hebben het hele seizoen het zo goed gedaan en dan doe je dit…"

,,Het verschil tussen de twee teams is minimaal", blikte coach Evangelos Doudesis terug. ,,Dit kan gebeuren; Donk is terecht kampioen. Dit was een kwalitatief goede wedstrijd met twee van de beste vrouwenploegen in Europa. En ja, gefeliciteerd Donk. Wij waren dichtbij… iemand moet winnen en iemand moet verliezen."

Over de penaltyserie was Doudesis duidelijk en sprak hij lovende woorden over beide doelvrouwen. ,,Dat zijn twee topkeepers en dan is het een soort van loterij. Ik neem nu afscheid en het proces van de club loopt goed. Dames 1 heeft een beker gewonnen en de finale na strafworpen verloren. Ik ben dan ook echt trots op de meiden."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie