Clubman Lennart Ploeg verwerkt stilletjes het degradatie drama.
Clubman Lennart Ploeg verwerkt stilletjes het degradatie drama. Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Teleurstellend SDS'55 degradeert naar vierde klasse

30 mei 2019 om 19:10 Sport Finaleweken 2019

WEKEROM De belangen waren groot voor thuisploeg SDS '55. De 1-4 nederlaag tegen een goed spelende vierdeklasser WZC Wapenveld kwam als een mokerslag binnen.

SDS '55 en WZC Wapenveld wisten dat slechts een zege een van beide ploegen naar de finale nacompetitie zou brengen.

De ultieme mogelijkheid om volgend seizoen mogelijk in de derde klasse te mogen starten.

Gaandeweg de wedstrijd zag SDS '55 trainer Marcel van der Hoop de 'hoop' op verlenging derdeklasserschap in rook opgaan.

SLAP ,,De echte beleving ontbrak in ons team. Elke speler wilde wel het beste uit zichzelf halen. Maar meerdere spelers haalden het normale niveau niet", opende een aangeslagen SDS '55 trainer Marcel van der Hoop.

De meeluisterende Lennart Ploeg was het daarmee eens. ,,Onbegrijpelijk na een start die niet beter kon. Binnen drie minuten kom je op een 1-0 voorsprong (doelpunt Rick Gerritsen, red.) tegen een overigens verder goed spelende vierdeklasser WZC Wapenveld. Maar na ruim een kwartier gaven we het initiatief uit handen", keek de SDS '55 speler zwaar teleurgesteld terug.

Op de laatste voetbalkraker op eigen veld dit seizoen kwam veel publiek af. De gasten die bussen vol supporters meebrachten heersten zowel vocaal als via het bekende blauwe vuurwerk.

WZC kwam al na tweeënhalve minuut op achterstand.

,,Jort van den Hudding stond aan de basis en Frank de Jong schoot op de paal. Voordat er een Wapenvelder kon reageren scoorde Rick Gerritsen: 1-0. Dan denk je dat daardoor de spanning en mogelijk zenuwen afnemen. Niets was minder waar. Het bleef onrustig en met veel balverlies", aldus het duo.

WZC dat in Emir Balavac (Be Quick Zutphen, CSV Apeldoorn, FC Zutphen) een zeer beweeglijke goed voetballende spits bezit, nam het initiatief.

FOUTEN ,,Je zag dat het duel ons uit handen glipte. Veel balverlies en doelpunten die onnodig waren. De 1-1 (schitterende vrije trap Mike Nijland, red) krulde over doelman Michael Mulder in de rechterbovenhoek. De 1-2 ongeveer zes minuten later was behoorlijk cruciaal. Mulder speelde de bal zo maar in de voeten van Emir Balavac die de niet te missen kans met gretigheid aanpakte", keek de SDS '55 trainer terug.

De thuisclub had even nodig om zich te herpakken.

,,De dreun kwam wel aan. In de laatste tien minuten voor rust pakten wij het spelletje wel weer op. Echte kansen leverde het niet op", analyseerde Ploeg.

In de tweede helft werd een super gemotiveerd SDS '55 verwacht. De wil was er wel maar de benen wilden niet omzetten wat uitgedacht was. ,,De trainer had aangeven de bal het werk te laten doen. Niet als gekken te gaan stormen. Zeker niet omdat het spitsentrio van WZC razendsnel was", gaf Lennart Ploeg een inkijkje in de SDS '55 keuken.

De thuisclub kreeg via Frank de Jong een behoorlijke kans op de gelijkmaker. ,,Als je de kansen niet benut vraag je om ellende", riep een toeschouwer.

EFFECTIVITEIT ,,Eens", reageerde Van der Hoop.

,,Zij waren dodelijk effectief en wij hebben het hele seizoen al moeite met scoren. Ik weet wel dat het een klasse lager is maar die spits (Balavac, red.) scoorde dit seizoen al twintig doelpunten. Bij ons zijn Lennart Ploeg en Donovan Rijlaarsdam met elk zeven doelpunten topscorer. Dat legt bij een achterstand veel druk op de verdediging", aldus Marcel van der Hoop.

Nadat Michael Mulder de gasten van de 1-3 afhield, was een treffer van Ceyhun Kisa uit een corner ook hem te machtig.

,,We stonden erbij en keken ernaar. Dat mag gewoon niet gebeuren", ging het duo verder.

Met bijna een half gespeeld betekende de 1-4 (Everhard Stoffer) na balverlies van een SDS'55 speler het begin van een nachtmerrie.

,,Drie doelpunten waarbij aan de basis persoonlijke fouten staan. Dat moet ik nog eens goed analyseren. De afspraken stonden maar kennelijk was de druk te hoog. Overigens degradeert SDS '55 niet alleen vandaag Hemelvaartsdag. Het is het hele seizoen al een moeilijke missie geweest. Daarvoor ben ik in eerste instantie verantwoordelijk", was Van der Hoop kritisch.

In het laatste half uur vloeide per minuut het geloof in eigen kunnen bij de Wekerommers weg.

,,Natuurlijk krijgen we nog kansen maar zelfs twee meter voor de keeper scoren we niet. Eerlijk gezegd had het ook nog een hogere nederlaag kunnen worden. WZC wilde het soms te mooi doen. Volgend seizoen moet SDS '55, waar spits Jos van Roekel ook nu degradatie een feit is terugkeert, zich snel herpakken. Wij moeten liefst in een seizoen terug naar de derde klasse", aldus clubman Lennart Ploeg.

,,Ik heb mooie jaren gehad bij een schitterende club. SDS '55 met een degradatie verlaten is niet iets wat ik mij had voorgesteld. Deze klap dreunt bij mij wel even door.", besluit de naar het Wageningse SKV vertrekkende trainer.

Doelman Michael Mulder kan de degradatie niet bevatten.
Marcel van der Hoop (rechts) en keeperstrainer Alain van Oirschot verwerken degradatie.