Afbeelding
Eip Janssen

Kansen aan jeugdige karters bieden

3 juli 2019 om 10:15 Sport

EDE De Edese karter Rick den Hartog zet zich in om de kartsport in deze omgeving een boost te geven.

Eip Janssen

,,Dit is een project om jeugdige karters een ontwikkelingskans te geven", opent de 19-jarige student bedrijfskunde aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

Sinds twee jaar biedt hij naast zijn eigen race-activiteiten kartlessen aan bij The Maxx in Veenendaal.

,,Op deze indoorbaan breng ik kinderen in de leeftijd van 8 tot 16 jaar de fijne kneepjes van de kartsport bij. Daarbij word ik geholpen door mede-instructeur Henry Zantvoort, die veel ervaring heeft. In het verleden heeft hij menig robbertje uitgevochten met de sportief directeur van de Dutch Grand Prix en Formule 1-coureur Jan Lammers. Samen denken wij de jeugdige karters echt een stap hoger te brengen."

Waarom zelf een team opstarten? ,,Telkens kwam de vraag: Wat gaan we doen? Welke wedstrijden kunnen we rijden? Ik heb er lang over nagedacht en uiteindelijk is het Den Hartog Racing Team ontstaan. In dit team zal een aantal kinderen vanuit de kartlessen aan het Nederlands Kampioenschap Huurkarts NKH 2020 deelnemen", gaat de Edenaar verder.

'Ze willen Verstappen, Hamilton of Vettel worden'

'SOMS STRENG' Op de kartbaan van The Maxx wordt druk gekart. Een vaste groep jeugdige karters is aan elkaar gewaagd. En allemaal hebben ze een doel voor ogen: Max Verstappen, Lewis Hamilton of Sebastiaan Vettel worden.

,,Dat zou gaaf zijn", glinsteren de ogen van Tim van der Heiden en Lars van Ravenswaaij.

De 13-jarige Edenaar Van der Heiden: ,,Karten is een leuke sport en vooral de snelheden en het tactisch rijden spreekt me aan. Ik leer veel van Rick. Hij is op dit moment een echt voorbeeld. Soms streng, soms heel aardig maar in ieder geval hulpvaardig. Zij, Rick en Henry, willen kennis delen. We trainen een uur per week of op zondag zelfs vijf uur in totaal."

Lars van Ravenswaaij speelt als Veenendaler een thuiswedstrijd. ,,Ik kart al twee jaar. Het is een sport van snel rijden en goede bochten nemen. Je moet tijdens de wedstrijden durf tonen en egoïstisch zijn of een trucje uithalen. Hoewel dat eigenlijk niet bij mij past moet je om te winnen alles uit de kast halen", grapt de 15-jarige.

Voor karten op hoog niveau is sponsorgeld nodig. ,,Bedoeling is dat het Den Hartog Racing Team in 2020 het NK huurkarts rijdt. Dat vraagt veel van rijders en ouders. Ik probeer ze in die sponsorwereld wegwijs te maken", vult Den Hartog aan.

De jongelui beseffen dat terdege. ,,Een folderwijk is al gestart. Maar wij beseffen dat er meer nodig is. Wie helpt ons", klinkt het uit de jeugdige monden.

,,We gaan het zo professioneel mogelijk aanpakken. Raceoveralls waarop ruimte is voor teamsponsors maar ook individuele sponsoring. Volgend jaar worden andere kartbanen bezocht om te trainen en wedstrijden te rijden. Ik begeleid ze intensief en we hopen een aantal bekers in de wacht te slepen."

Wie interesse heeft het team te steunen, kan contact opnemen via info@rickdenhartog.com. ,,Hoewel er nooit garanties te bieden zijn is zeker dat deze jongelui gemotiveerd en talentvol zijn. Of ze ver komen zal de toekomst uitwijzen", besluit kartmeester Den Hartog.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie