Van Gent Finaleweken: FC Jeugd in een flow

18 maart 2018 om 21:06 Sport/sport Finaleweken 2018

EDE Zondag derdeklasser FC Jeugd is aan een geweldige serie bezig. Nu moest het Zwaluwen Utrecht '11 er met 2-1 aan geloven.

,,Onze laatste nederlaag dateert van 26 november 2017. Daarna werden uit negen wedstrijden drieëntwintig punten gehaald. En ook een mooie revanche voor de eerdere 4-2 nederlaag in Utrecht", keek de uit veld gestuurde Mustafa Tirgil foto 3 terug.

Met nog zo'n drie minuten op de klok was hij betrokken bij een overtreding op het middenveld. De jonge scheidsrechter J.S de Vink (18) uit Houten gaf geel.  ,,Ik reageerde waarom dat was. Ik had geen enkele andere intentie dan de bal te spelen. Plotseling kreeg ik rood voor getoverd. Of dat wegens twee keer geel was of direct rood wist ik niet", aldus de verblufte Tirgil. Navraag bij de scheidsrechter leverde op dat het rechtstreeks rood was. Om welke reden wilde de leidsman niet toelichten. Die ook nog een fors aantal gele kaarten uitdeelde.

WISSELEND Het was voor Tirgil nog niet de beste middag tegen Zwaluwen. ,,Ik kreeg al binnen twee minuten een geweldige kans. Maar ging zonder dat er een tegenstander in de buurt was in het strafschopgebied onderuit. Geen idee waardoor. Maar later heb ik het goed gemaakt", meende de pechvogel.

Beide ploegen probeerden aanvankelijk de bal het werk te laten doen. De weinige toeschouwers die de koude en wind trotseerde zagen leuk aanvallend spel.

Na ruim een kwartier kwam de thuisclub op een 1-0 voorsprong. Ilker Öztürk foto 1geloofde in een verre bal. Was er eerder bij dan de doelman en verdediger van de gasten en scoorde beheerst.

Het had bij rust nog mooier kunnen zijn, maar Khalid Oulad Ahmed zag een schitterende vrije trap via de paal het veld weer inkomen.

,,Wij hadden wel geluk dat Zwaluwen ook een mooie kans liet liggen. Onze doelman Özkan Yilmaz werd gehinderd en hij (Wesley van der Kraats, red) schoot naast. Gerechtigheid want de scheidsrechter had moeten affluiten", meende de spits.

INGETRAPT In de tweede helft kwamen de gasten behoorlijk opzetten. Maar Gökhan Yilmaz, beste man van het veld en doelman Yilmaz leken de zaak gesloten te houden. Het was Mohamed el Hassnaoui die in de Utrechtse val trapte. Hij liet zijn been staan en Arjan van Dijk wilde wel vallen. De wel gemakkelijk gegeven strafschop luidde een hectische periode in. Jeff van Kesteren ging achter de bal staan maar schoot huizenhoog over.

,,De scheidsrechter had gewaarschuwd dat te snel inlopen werd bestraft. Kennelijk was er een FC Jeugdspeler die dat niet had begrepen. Hij liet de strafschop overnemen en Van Kesteren faalde niet", sipte Mustafa Tirgil.

Het daarop volgende opstootje leverde een aantal spelers van beide ploegen een gele kaart op. FC Jeugd was de eerste ploeg die begreep dat je beter op het voetballen kunt concentreren. Met nog zo'n kwartier te spelen volgde een schitterende aanval over vele schijven. Het was weer Ilker Öztürk die na een mooie pass van Mustaf Tirgil het laatste tikje gaf: 2-1.

Ondanks de man minder situatie bleef de thuisclub moeiteloos overeind. ,,Waarom het nu zo goed gaat? We begonnen na de voorbereiding niet best. Nu is de ploeg conditioneel op orde. Ook het spelsysteem is aangepast. Het 4-4-2 ligt ons prima. Tegenstanders lieten FC Jeugd graag het spel maken. Nu zijn wij meer alert. Ik zal wel een schorsing oplopen. Maar gelukkig zat Achraf Benahmed zijn laatste geschorste wedstrijd uit. Anders had de trainer nog meer moeten puzzelen. FC Jeugd wil nacompetitie halen. Is het niet via de derde periode dan maar via de ranglijst", besluit Tirgel hoopvol.

FC Jeugd bezet in de derde klasse nu de vijfde plaats met 31 uit achttien wedstrijden. Koploper is AFC Quick met 46 punten. Daarna volgt AWPC met 38 punten.

Zondag gaat FC Jeugd op bezoek bij VVZA (Amersfoort). Een ploeg die twee punten meer telt dan de Edenaren, dus weer een finale om aan te haken.