Afbeelding
Foto: Henny Jansen/BDU

Jan Beumer, dé vraagbaak bij Willem Tell

Sport

,,Jan, want zo kennen alle leden hem, is al sinds jaar en dag dé vraagbaak binnen de club,” zegt secretaris Reina Rap. ,,Verder kan ik nog wel een heel A4-tje geven met daarop alles wat hij voor Willem Tell heeft gedaan. Feit is dat hij de afgelopen vijftig jaar vele uren voor zijn club in touw is geweest. Op zo iemand moet je heel zuinig zijn.”

‘Ik ben een man van weinig woorden’ OTTERLO - ,,Vijftig jaar lid. Dat is toch niet zo bijzonder”, zegt de krasse 73-jarige Harskamper Jan Beumer. Daar denkt het bestuur van sv WTO (Schietvereniging Willem Tell Otterlo) heel anders over. Beumer wordt, als de leden het bestuursvoorstel op de Algemene Ledenvergadering van donderdag overnemen, erelid van zijn geliefde vereniging.

door Eip Janssen

Zijn echtgenote Riek, een Otterlose, spoorde Jan aan lid te worden van de schietvereniging. Zij wist dat hij dat leuk vond. Dat bleek ook. ,,Hij heeft in al die jaren nog geen vijftien avonden gemist”, aldus Riek Beumer.Op 6 augustus 1960 zette Beumer de eerste schreden. ,,En dat heb ik nooit erg gevonden. Er liepen allemaal van die ‘oldtimers’ rond. Leden op leeftijd met jaren schietervaring. Tenslotte bestond Willem Tell toen al ruim zevenentwintig jaar. En had veel doorgemaakt. De oorlogsjaren waren niet gemakkelijk. Je luisterde ademloos naar de verhalen.”

De sterke maar ook mooie verhalen herinnert Beumer zich nog goed.,,Oké, één anekdote die me is bijgebleven. Willem Tell had het zowel in als na de oorlog heel erg moeilijk. Maar de leden waren ook inventief. Zo werd de achtergebleven munitie ‘stilletjes’ verzameld. Een gedeelte werd zoals dat hoorde ingeleverd. Het overgrote gedeelte werd gebruikt om in 1946 het schieten weer op te pakken.”

Of schieten altijd mijn passie is geweest? ,,Eigenlijk wel. In militaire dienst was ik al een goede schutter. Je mocht vijf keer achtereen schieten. Alle pogingen moesten op zijn minst zeven punten opleveren. Ik schoot vaak vier tienen en een vijf. Dat viel de kapitein op. Hij wilde uitleg. Die was simpel want omdat de laatste poging te laag was mocht je drie keer extra schieten.”

Plichten

Jan Beumer heeft vele leden zien gaan en komen. Ook begeleid als trainer.,,Hij heeft mij ook getraind”, zegt Reina Rap.,,Jan was geduldig en attent. En zeer sociaal. Hij doorzag alles. Leverde opbouwende kritiek. Gevraagd en ongevraagd.”

Hoe kijkt hij op zijn schuttersloopbaan terug? ,,Met veel plezier. Ik ben van de generatie die niet alleen rechten maar ook plichten kent. Elk lid kent zijn rechten. Dat stoort me wel eens. Ik vind dat je er zowel in goede en slechte tijden moet staan.”

Dat deed Beumer trouw. Hij zat meerdere malen in het bestuur. Verzorgde de contacten met de zusterverenigingen. Op vergaderingen stond Beumer zijn mannetje. Hij begon: ‘Mo je luusteren’. En het eindigde altijd met: Begriep Oe? Zijn expertise werd en wordt op prijs gesteld.,,Ik ben een man van weinig woorden. Maar als ik wat zeg is het altijd onderbouwd”, besluit hij.

advertentie