Afbeelding
Foto: Henny Jansen/BDU

Joop Kraan: ,,Tafeltennissen is écht ontspannen"

Sport

Of het toeval is dat ik in de organisatie zit? ,,Ja en nee. Organiseren zit me in het bloed. De eerste twee edities was ik alleen maar speler. Schreef wel de sfeerverslagen. Eerst voor BIT NL en later ook voor de krant. Dat viel op. Ik werd benaderd door Jan Mostert. Voor ik het wist was ik verantwoordelijk voor de gang van zaken.”

‘We kunnen wel wat uitbreiding gebruiken’ EDE - ,,Tafeltennis is net een virus. Het laat je niet los en is niet leeftijd gebonden”, zegt de vijftiger Joop Kraan. Dat is ook de charme van de bedrijfstafeltennis competitie. De spelers beleven er echt veel plezier aan.” Nieuwsblad EdeStad.nl en tafeltennisvereniging BIT.NL organiseren dit najaar voor de derde keer een competitie. ,,Samen met Willem ten Brink heb ik de organisatie op me genomen. Een leuke klus die veel voldoening geeft.’’ door Eip Janssen

De start ging eigenlijk rimpelloos. De voorgangers Emiel Krijt en Dennis Stijns komt de eer toe het concept te hebben gelegd. ,,Daar hebben Willem en ik een eigen invulling aangegeven. De belangrijkste wijziging die is ingevoerd werd het spelen met een handicap. Ik had gezien dat sterke spelers wat mindere spelers met dikke cijfers versloegen. Dat kwam de animo niet ten goede. De spelers worden ingedeeld in klassen. Een zesde klas speler die tegen een derdeklasser speelt begint met vier punten voorsprong. Dat maakt partijen veel spannender. Een beeld dat ook te zien is in de poules. Daar is het super spannend”, stelt Kraan vast.

Joop Kraan speelt zelf ook mee. ,,Ik speel relatief veel tafeltennis. Of ik een talent was? Laten we zeggen dat ik goed kon meekomen. Ik heb bij het Wageningse Shot en later bij BIT op een behoorlijk niveau gespeeld. Dan volgt er een break. Te druk met het werk. Tijdens een vakantie speelde ik met de vriend van mijn dochter. Hij wist niet wat hij meemaakte. Ik raakte de ballen alsof ik er nooit uit geweest was. Ik heb me als recreatief lid weer bij BIT gemeld. Dan mocht de bedrijvencompetitie natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast speel ik op donderdagmorgen bij de 55-plussers. Hoewel ik te jong ben is meedoen geen probleem. Een voorrecht dat ik koester. Omdat ik op woensdagavond ook bij de recreanten train is dit een mooie aanvulling.”

Uitbreiding

Kraan vindt zichzelf een bevoorrecht man. ,,Tafeltennis combineren met je hobby iets te organiseren. Dat is toch geweldig. Natuurlijk loop je bij de bedrijven tafeltenniscompetitie tegen leuke en minder leuke zaken aan. Spelers die de sportschoenen vergeten. Dan zie je ze op blote voeten spelen. Dat kan allemaal. Maar soms heb je spelers een verkeerde handicap meegegeven. Dat blijkt vaak na een paar wedstrijden. Moet je je niet te groot voelen dit aan te passen.”

Kraan benadrukt dat de samenwerking met Willem ten Brink uitstekend is. ,,Ja, dat is echt super. We zijn leiders die de regels naar de geest hanteren. Alleen als het echt niet anders kan gaan we op onze strepen staan. Maar dat is een uitzondering. Tijdens de derde helft maken we gewoon deel uit van de groep. Dat moet kunnen.”

Aan de Edese competitie doen Autobedrijf Braber, Beautysalon Tres Chique, Caravan Plaza, De Chinese Muur, OGB International, Ede Stad.nl, De Tinnen Soldaat, De Nieuwe Heuvel, BIT.NL en Soep & Zo mee. De teams leveren ook een scheidsrechter.,,Dat gaat goed. Die doen wat ze moeten doen, en levert zelden een probleem op”, oordeelt Kraan. De organisator spreekt de wens uit dat de competitie wordt uitgebreid. ,,Nu spelen we met tien teams. Ons streven is vijftien of zestien teams. Het moet een soort Champions League model worden. Voorronden en dan toewerken naar een echte finale. Bedrijven die belangstelling hebben zijn van harte welkom. Voor de kosten hoeft men het niet te laten. Die bedragen slechts 140 euro per team. Daarvoor krijg je naast tien wedstrijden veel gezelligheid en naamsbekendheid terug. Er wordt elke donderdagavond gespeeld in het clubgebouw van BIT NL aan de Langekampweg 8 in Ede.

Aanmelden: j.h.kraan@online.nl

Foto:

Joop Kraan: ,,Voor mij is de 1-0 slechts een tussenstand naar nog meer spektakel.”

advertentie