Afbeelding

Berend van Putten

Sport

EDE - Op 90-jarige leeftijd is vrijdag Berend van Putten overleden.

Edenaar Berend van Putten was het enige nog levende lid van voetbalvereniging Blauw Geel’55, die betrokken was bij de oprichting van de club. Hij was lid vanaf 1 augustus 1955 en nog steeds betrokken bij het wel en wee van de vereniging.

Van Putten was in 1955 werkzaam bij Enka Ede, waarin dat jaar vanuit het toezichthoudend personeel uit de textielafdelingen het idee ontstond een eigen voetbalclub op te richten.

Men had onder het personeel goede voetballers. Een team samenstellen was niet moeilijk. Grote organisator was Piet Bijl (eerste voorzitter), die helaas op jonge leeftijd is overleden. Berend van Putten was de eerste secretaris van toen nog De Rayontrappers.

De naam werd in 1957 Blauw Geel’55. Blauw en geel waren toen de Enka-kleuren. Al in 1961 werd Berend van Putten Lid van Verdienste van de vereniging.

Ook bij de vroegere voetbalvereniging Ede was Berend van Putten zeer actief. Hij was hier onder andere keeper, jeugdleider, grensrechter en bestuurder. Samen met zijn enige jaren geleden overleden echtgenote Magda, zette hij zich bovendien jarenlang in voor de afhandeling van de wekelijkse voetbalpools.

Daarnaast was Van Putten tot op hoge leeftijd actief als regionaal sportjournalist. Hij werkte onder meer voor Het Vrije Volk, Nieuwe Krant, Edese Courant, Edese Post, Gelders Dagblad en Ede Stad/BDU.

In 2009 ontving Berend van Putten de gouden speld van de BDU, toen hij afscheid nam van de sportredactie van Ede Stad, na meer dan 25 jaar als ‘freelancer’ werkzaam te zijn geweest.

Al dan niet met zijn echtgenote bezocht Van Putten tal van Edese sportevenementen. Voornamelijk voetbal, denksporten en korfbal waren zijn terrein. Zo schafte hij op hoge leeftijd vlekkeloos witte sportschoenen aan om, met de pen in de aanslag, naast de zaalkorfballers op de spelersbank plaats te kunnen nemen.

Berend van Putten stond tevens aan de wieg van de langst lopende sportrubriek van Ede Stad, het goalgettersklassement van de gemeentelijke voetballers.

Berend van Putten is vandaag (woensdag) in Ede ter aarde besteld.

advertentie