Heiduikers Ede: ‘Onder water is het écht een avontuur’

10 oktober 2012 om 00:00 Sport

Zij is bij de Edese Onderwatersportvereniging De Heiduikers belast met de pr. Ron Methorst (14), die al vijf jaar lid is, hoort het glimlachend aan.

EDE - ,,Duiken is een aanstekelijke hobby. Een virus waarmee je behept wordt. Je raakt het nooit meer kwijt, en komt in een wondere wereld terecht”, aldus Nicoline van Middendorp.

door Eip Janssen

,,Het is zo relaxed om onder water naar vissen te kijken. Je vergeet echt alles wat er boven water gebeurd. Het is zo ontspannend als je onder water bent. Alle drukte valt van je af. Het enige geluid dat je hoort, is jezelf uitademen”, zegt Ron uit eigen ervaring.

De Heiduiders vieren volgend jaar het 40-jarig bestaan. ,,Onze vereniging is op 10 april 1973 opgericht. Hoe dat ging? Best wel een bijzonder verhaal”, weet Van Middendorp. Amsterdammer Willem Assenbroek verhuisde naar het Edese platteland. En was een fanatieke sportduiker. Gelukkig was er in Ede ook veel enthousiasme voor de duiksport te bespeuren. Er waren al wat initiatieven ontplooid. Na wat mitsen en maren ontstond een duikersvereniging, die De Heiduikers ging heten. ,,Heel creatief omdat daarmee de Edese hei en de wens om te duiken mooi konden worden gecombineerd. En nu bijna veertig jaar later is het een mooie gezellige op het hele gezin gerichte vereniging”, aldus Nicoline van Middendorp.

De Heiduikers maken gebruik van zwembad De Peppel, al jaren de thuisbasis van De Heiduikers. ,,Ik zwem en duik er. Maar natuurlijk is het in de openlucht het mooist. Samen met mijn vader erop uit”, aldus Ron Methorst, scholier aan het Streek. ,,De meeste leden duiken in een recreatieplas in binnen- en buitenland. Het Grevelingenmeer in Zeeland is heel bijzonder. Daar zie je zeesterren, mosselbanken en grote kreeften en krabben”, weet Van Middendorp inmiddels. Lid zijn van De Heiduikers is geen dure sport. ,,Ik neem mijn hapje en drankje mee naar Zeeland. En je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Dat geldt ook voor de aanschaf van duikspullen”, meent zij.

Wereldkampioen

Maar De Heiduikers is niet alleen duiken. ,,Nee, dat klopt. Wij hebben ook een onderwaterhockey afdeling. Die sport wordt gespeeld op de bodem van een zwembad door twee teams van zes spelers en vier wisselspelers. De Heiduikers doen dit al vele jaren met veel succes. In 2004 maakten enkele dames van onze vereniging deel uit van het team dat wereldkampioen werd”, zegt Van Middendorp. Zij is, met een aantal andere leden gestart met de voorbereiding van het jubileumjaar 2013. ,,Wij willen het 40-jarig jubileum gebruiken om aan de weg te timmeren. De historie moet worden gekoesterd, maar nieuwe leden zijn ook welkom. En hoe kun je dat beter dan dan alle inwoners met De Heiduikers mee te laten genieten.”

Ron Methorst wil graag iedereen enthousiasmeren voor zijn club. ,,Je mag een paar keer gratis komen duiken. De Heiduikers zijn keigaaf. Onderwater is echt een avontuur, en ieder gezinslid mag en kan meedoen”, besluit hij.

Meer informatie op www.heiduikers.nl

Foto:

Afgelopen weekend was Nicoline van Middendorp actief in Zeeland.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie