Mila van de Pol is een topper

19 februari 2014 om 00:00 Sport

EDE - De Edese Mila van de Pol (12) is het eerste meisje dat geselecteerd is voor de Flag Dutch Junior Lions.

,,Ik ben daar onwijs trots op. Bondscoach RonnyRamsodit heeft twaalf spelers geselecteerd. Dat ik daar als enige meisje bij zit is gaaf. De jongens zijn best aardig voor mij. Maar verder is er geen verschil. Je moet gewoon zo goed mogelijk presteren. Tenslotte gaat het hier om een teamprestatie waar je jezelf gedeeltelijk aan ondergeschikt maakt", zegt de in groep 8 van de Calluna Montessorischool zittende scholiere.

FlagFootball is een onderdeel van American Football. ,,Deze sport wil ik zo lang mogelijk beoefenen. Ik ben begonnen als hockeyspeelster. Maar dat beviel me eerlijk gezegd niet. Mijn broer Jarno (14) zat op internet naar een mooie sport te zoeken. Hij koos voor American Football en alle onderdelen daarvan. Het leek mij ook wel wat. En van het een kwam het ander", ratelt Mila verder.

Huize Van de Pol ademt de sport. Vader Arno is coach bij haar team Arnhemse Falcons. Moeder Pol (Jacky) staat achter de bar.

 ,,Het belangrijkste verschil tussen FlagFootball en American Football is dat er geen fysiek contact is. Blocken of tackelen mag niet. Elk team bestaat uit meerdere spelers en kan zowel uit jongens als meisjes bestaan. Per aanvalspoging worden vijf spelers van elk team opgesteld. Je hebt de offense (aanval) of defense (verdedigingsgroep). Ik ben meer een defense type. Waarom? Omdat je van achteruit het hele veld kunt overzien. Het team dat de meeste punten verzamelt, is winnaar. Punten worden gemaakt door een vlag van de heup van je tegenstander te veroveren", doceert Mila van de Pol.

,,Op school is men trots dat ik in het Nederlands team zit. Jammer dat er in Ede geen speelmogelijkheden zijn. Het is wel geprobeerd, maar niet van de grond gekomen , weet zij. In september is het EK. ,,Waar dat wordt gehouden is nog onbekend. Nederland, dat al zes keer eerder de titel won, is ook nu titelverdediger. Er wacht ons een zwaar voorbereidingsprogramma.''

Vreugdedansje

Zij vertelt met plezier hoe de nationale selectie tot stand kwam. ,,De bond hield twee try-outs en kennelijk heb ik het goed gedaan. Ik werd uitgenodigd voor een besloten training in Hilversum. Er moesten zes genomineerden afvallen. Het klopt dat ik de selectie met een vreugdedansje heb gevierd", schatert Mila van de Pol. ,,Goed presteren op het komende EK. En ook de sport zoveel mogelijk promoten in deze omgeving. Als de voornemens goed uitpakken ben ik  tevreden", besluit de Edese.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie