Primeur bij FC Jeugd met computerscheidsrechter

13 februari 2014 om 00:00 Sport

EDE - De FIFA wil eigenlijk nog niet aan een videoscheidsrechter. Maar bij de wedstrijd FC Jeugd - OVC '85 deed wel de computerscheidsrechter (zie foto 1) zijn intrede.

Op slag van rust wees de Apeldoornse scheidsrechter Veeneman gedecideerd naar de stip. OVC speler Vincent van Weelden zou het varkentje wel even wassen.

Maar de Oosterbeker had buiten de waard, in dit geval doelman Kevin van der Mark, gerekend.  Hij stopte in eerste instantie de matig ingeschoten bal. De rebound werd alsnog benut.En toen waren de rapen gaar. FC Jeugd keeper Van der Mark protesteerde hevig. ,,Je mag de bal geen twee keer raken , schreeuwde hij. De FC Jeugd bank nam het protest over. Niet geschoten is altijd mis zal men hebben gedacht.

De scheidsrechter, toch al een geplaagd man op het veld, had het niet meer. Hij liet niet aftrappen maar consulteerde de trainers. OVC trainer Van den Borden wist het zeker: ,,Gewoon een geldig doelpunt." Zijn Edese collega  zweeg in alle talen.

Oordeel

De leidsman velde een uniek Salomons oordeel. ,,Ik fluit voor rust. Bekijk de reglementen. De uitslag horen jullie wel , liet Veeneman weten.

De spelers grapten over het voorval. Maar waren ook hooglijk verbaasd dat dit kon in de vierdeklasse. ,,Je moet de spelregels wel kennen. Dat geldt alleen als er een dood element in het spel is. Dan denk ik aan de paal, lat of scheidsrechter" , merkte de schutter op.

Scheidsrechter Veeneman toonde zich absoluut geen dood element. Hij startte de computer op in de bestuurskamer van FC Jeugd. Maar waar nu te zoeken? Een aanwezige journalist was hem behulpzaam. ,,Misschien de uitvoering strafschoppen? Hij wist zelfs dat het spelregel 14 was!

Lange rust

Na lang gezoek, de rust duurde bijna 25 minuten, de uitkomst: doelpunt. Iets dat velen al veel eerder dachten, wisten of zegden.

,,Dat kunnen jullie wel zeggen. Maar ik ben niet zo arrogant om aan de twijfel van anderen voorbij te gaan , glimlachte de Apeldoorner.

FIFA

Hij hervatte de wedstrijd bij een 0-1 voorsprong voor OVC 85. De computerscheidsrechter had zijn werk gedaan. ,,Misschien krijgen de scheidsrechters voortaan een i-pad mee , was de veel gehoorde opmerking. De aanwezige toeschouwers moesten gissen naar de ruststand. FC Jeugd beschikte niet over een geluidsinstallatie.

Maar de Oosterbekers vertelden het sprookje snel door.

Hoe dan ook is dit voorval bij FC Jeugd -OVC 85 vast uniek. Of zijn er meer voorbeelden?

Als de FIFA zich er maar niet mee gaat bemoeien? Of gelooft niemand dat het echt gebeurde.Maar gelukkig zijn er foto s en videobeelden van.