DES maakt Limburgse klus prima af (Update)

26 februari 2014 om 00:00 Sport

Lunteren - DES is terug in de sterkste damcompetitie van de wereld, de nationale ereklasse. In Geleen werd Cema/De Vaste Zet 2 gedecideerd verslagen. 

Uiteindelijk werd een simpele 5-15 zege behaald. Geen enkele Lunteraan verloor. Daarmee is het Lunterse team kampioen.Twee jaar geleden moest DES noodgedwongen een stapje terug doen. Maar dit seizoen waren de Lunteranen in de hoofdklasse ongenaakbaar. 

Preses Jaap Heij toonde zich opgetogen na de winst. ,,Eigenlijk heb ik geen moment in de rats gezeten. Het liep als een trein. Binnen een uur stond het al 0-4 door zeges van Harmjan Lammers (reglementair) en Henk Klarenbeek. Of DES wat in de nationale ereklasse te zoeken heeft. Zeker wel. Het team heeft dit seizoen uitstekend gepresteerd. Die lijn willen zij op het hoogste niveau zeker doortrekken. Het mooie is dat DES niets heeft te verliezen, alleen maar te winnen. Bij ons geen blik buitenlandse toppers. DES gaat het doen met de huidige spelers, en spelers als Stijn Overeem en Jacco Bos, die al eerder zijn ingevallen."

Ook teamleider Aldert van Eck keek met voldoening terug op de lange reis naar Geleen. ,,Eigenlijk werd het nooit spannend. Met een reglementaire zege (Harmjan Lammers ,red.) en snelle winst van Henk Klarenbeek was het binnen een uur al 0-4. Vanwege een ongeluk trad De Vaste Zet maar met 9 spelers aan. Harmjan was de ongelukkige. Hij had zijn wintersport vakantie eerder afgebroken om zijn steentje bij te dragen. Lammers wilde de kampioenswedstrijd niet missen. Ruim duizend kilometer later kreeg hij zonder te spelen twee punten in de schoot geworpen."

Balen

,,Dat was voor Harmjan best balen. Maar je mag de ingeleverde teamopstelling niet meer veranderen" , lichtte Van Eck toe.

Voor de teamleider zelf was het wel een wat beladen wedstrijd. ,,Dat klopt. In de topper tegen TDV Tilburg liet ik 14 dagen geleden de kans op remise liggen. Dat had toen al het kampioenschap opgeleverd.  Maar anders dan Sven Kramer, Ireen Wust en/of Koen Verweij hoefde ik geen vier jaar te wachten om een nederlaag recht te zetten. Hoewel het uiteindelijke resultaat remise was kwam ik nog dicht bij winst tegen de sterke Erwin Heunen. Maar de Limburger wist in een eindspel met drie tegen één dam, net te ontsnappen" , analyseerde Van Eck.

Vooraf was al bekend dat een 10-10 gelijkspel voldoende zou zijn voor de titel. ,,Maar daar is geen moment op gekoerst. De kracht van ons team is het collectief. De cijfers spreken voor zichzelf denk ik" , vervolgde Aldert van Eck. De ongeslagen hoofdklasser wist negen keer te winnen. Slechts WDSV (Wageningen) en TDV Tilburg hielden de Lunteranen op een gelijkspel.

De individuele resultaten waren 39 keer winst, 57 maal remise en slechts 14 van de in totaal 110 partijen werden verloren. Topscorer werd Henk Klarenbeek met 18 uit 11 partijen.  

Zoals gezegd was een gelijkspel voldoende voor de titel. Maar DES liet er geen twijfel over bestaan wie er dit jaar de beste was in de hoofdklasse. Binnen het uur was het al 0-4. Kopman en topscoorder Henk Klarenbeek behandelde een theoretische opening beter en liet zijn tegenstander na een onnauwkeurigheid met een ruïne achter. Toen Arjen Timmer er 0-6 van maakte door zijn tegenstander in een klassieke partij te overklassen kon niets het kampioenschap meer in de weg staan.

Ronald van de Beek zag dat het goed was en tekende voor remise tegen een van de betere Limburgers.  De derde remise kwam op naam van Erwin van Hierden. Tegen de sterke Belgisch/Russische vrouw Schalley wist hij niks te bereiken en moest afwikkelen naar remise.

Eer

René Alderliesten had de eer het kampioenschap definitief binnen te halen. Tegen een defensief spelende invaller kreeg hij langzaam maar zeker wat voordeel. Een doorbraak betekende het einde van de partij het en kampioenschap van DES. Peter Hoogteijling gaf de titel nog wat meer glans door een sterke strategische partij winnend af te sluiten. Zijn aanval op de korte vleugel leek tegen gehouden te kunnen worden, maar door tactiek en strategie hand in hand te laten gaan dwong Hoogteijling zijn tegenstander de handdoek te werpen.

Jaap van Hierden en Arwin Lammers waren nog bezig. Hoewel het kampioenschap binnen was wilden beide spelers niet met een persoonlijke nederlaag afsluiten. Dat lukte de een wat makkelijker dan de ander. Van Hierden s voordeel was wat verwaterd, maar hij dwong gemakkelijk remise af. Arwin Lammers was na een wat mislukte aanvalspartij in de problemen gekomen. Tegenstanderster De Kok behandelde het eindspel echter niet goed, waarna de Lunteraan remise afdwong.

In het eigen clubhuis De Schuifeldam werd het kampioensfeest gevierd. ,,DES dammen staat weer op de landelijke kaart. Toch mooi voor een kleine club met relatief bescheiden middelen" , sloten Heij en Van Eck tevreden af.

Individuele uitslagen:

CEMA\De Vaste Zet 2 - DES Lunteren 5-15

1. Willy Maertzdorf  - Jaap van Hierden 1-1 

2. Gennadi Shapiro - Ronald van de Beek 1-1

3. NO -  Harmjan Lammers 0-2 

4. Harry Velraeds - Henk Klarenbeek 0-2 

5. Eva Schalley - Erwin van Hierden 1-1 

6. André Maertzdorf  - Peter Hoogteijling  0-2 

7. Ingrid de Kok - Arwin Lammers 1-1 

8. Martin van der Hout - René Alderliesten 0-2

9. Louis Peters  - Arjen Timmer 0-2 

10. Erwin Heunen - Aldert van Eck 1-1

Degradatie

Waar het eerste tiental feest vierde, was de stemming bij het tweede tiental wat bedrukt. Een 11-9 nederlaag bij VAD 1 betekende degradatie naar de tweede klasse.

De Lunteranen lieten links en rechts nogal wat punten liggen waardoor een onnodige nederlaag volgde.

,,Uithuilen en volgend seizoen het verloren terrein proberen terug winnen , was de reactie.

Individuele uitslagen:

VAD 1 - DES Lunteren 2 11-9

1. Arie Storm - Richard Cousijnsen 0-2 

2. Jos Eggen - Jacco Bos 2-0 

3. Herman van Westerloo  - Wim Lammers 1-1

4. Henk Twijnstra  - Evert van de Pol 2-0 

5. Michel Horn - Henri van Hierden 1-1 

6. Chris van Westerloo - Edwin Loozen 1-1 

7. Hans Vermeulen - Jaap van Hierden 1-1 

8. Huib van der Vossen - Henk Timmer 1-1

9. Dirk Vet - Arno Bos 1-1

10. Martin Kruijswijk  - Berrian Lammers 1-1

Stijging

DES 3 won in de tweede klasse met 14-6 van SNA 3. Daardoor klommen de Lunteranen op de slotdag vier plaatsen. 

Zij eindigden op een fraaie achtste plaats. Winst was er voor Gerlinda Schaafsma, Jan Bos, Jan Cysouw en Michel Hendriksen. Jan Heij, Erwin Jochemsen, Michel Hendriksen, Bram Cysouw, Johan Top en Melanie Voskuil remiseerden.

Individuele uitslagen:

DES Lunteren 3 - SNA 3 14-6

1. Evert Evers - Dick Dam 2-0 

2. Jan Bos - Bert van Leijden 2-0 

3. Gerlinda Schaafsma - Exupery Mwenedata 2-0 

4. Melanie Voskuil - Bertus Groot 1-1 

5. Erwin Jochemsen - Co Filmer 1-1 

6. Michel Hendriksen - Jan Algra 1-1 

7. Bram Cysouw - Sierd van Randen 1-1 

8. Johan Top - Lewis Perry 1-1 

9. Jan Cysouw - Elmar Roeper 2-0 

10. Jan Heij - Luuk Terweijden 1-1

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie