:uc Dommershuijsen speelde goed, maar scoorde niet.
:uc Dommershuijsen speelde goed, maar scoorde niet. Eip Janssen

Van Gent Finaleweken: Ede zet Weert aan de kant

2 juni 2018 om 17:23 Sport/sport Finaleweken 2018

EDE Hockeyclub Ede heeft er in het tweeluik tegen Weert geen gras over laten groeien. De thuiswedstrijd werd met een even duidelijke als verdiende 5-0 zege afgesloten.

Dit betekent na de eerdere 4-5 zege in Weert dat Ede het in de finale mag gaan opnemen tegen overgangsklasser Zwolle.  In een 'best of three' serie moeten de Edenaren de zo vurig gewenste promotie naar de overgangsklasse proberen veilig te stellen.

Ede behoefde nauwelijks een nabespreking te houden over het duel.

,,Het enige wat telt is de gedegen overwinning. En het feit dat we het in twee wedstrijden klaarstoomden. Dat geeft richting woensdagavond waar Zwolle wacht een dag extra rust", lieten verschillende spelers weten.

Weert zette vanaf het beginsignaal de thuisclub onder druk. Maar waar de honderden toeschouwers een moeilijke middag voor Ede verwachtten, wist Pieter Hoekstra al in de tweede minuut alle Weertse illusies aan diggelen te schieten.

Lode Draaijer onderschepte een Weertse pass, zag Hoekstra op rechts sprinten en paste subliem. Pieter Hoekstra gaf de doelman geen enkele kans op verweer.

Nadat doelman Diederik van Schooten zich onderscheidde bij een Weertse kans was het Bas Wolters die Ede op 2-0 zette. Een wat curieus tot stand gekomen treffer.

PECH Uit een strafcorner legde Stijn Draaijer goed aan. De doelman stopte de bal maar via het hoofd van een verdediger rolde de bal uit het doel. Het scheidsrechters duo gaf na enig overleg Ede een nieuwe strafcorner. Het was weer Draaijer die aanlegde maar nu kwam de bal via de kluts bij Wolters die geen mededogen met zijn tegenstanders kende.

Het zat de gasten daarna even niet mee. De 2-1 werd gescoord maar seconden eerder had de scheidsrechter al gefloten voor een strafcorner. Dit tot grote woede van Weert speler Bekelaar (foto 2 op het strafbankje).

Hij bleef de hele wedstrijd de scheidsrechters bespelen en liet niet na voortdurend het publiek te vragen of zij de scheidsrechters ook zo slecht vonden.

,,Geef ze ook een blauwwit (Ede) shirt', was een van zijn meest vriendelijke opmerkingen. Hoewel zijn woede begrijpelijk was na de afgekeurde aansluitingstreffer, een hockeyspeler onwaardige opmerking.

Nadat Stijn Draaijer vanuit een strafcorner de 3-0 had gescoord waren de rapen gaar. De gasten voelden zich al dan niet terecht voortdurend benadeeld door de arbitrage. Maar ook het inlopen op strafcornerspecialist Stijn Draaijer was niet fraai.

Gelukkig bleek zijn schouderblessure daarbij opgelopen geen beletsel een prima wedstrijd te spelen. Wel ging de Edese aanvoerder nog even verhaal halen bij de Weerter dug-out.

In de tweede helft was het spelpeil aanzienlijk minder. Ede was bij vlagen superieur en Weert kende weinig geluk. Zelfs een eretreffer was de ploeg niet gegund. In de laatste minuut eindigde een strafcorner buiten bereik van keeper Diederik van Schooten op de lat.

In de tussentijd zorgden Stijn Draaijer (knap snoeihard schot) en Lennart Bakker na een solo voor de 5-0 eindstand.

De nul aan Ede zijde was zeker de verdienste van doelman Van Schooten, die paar knappe reddingen liet zien.

Ede, beste nummer vier liet Weert (matigste nummer vier in de eerste klasse) over twee wedstrijden voelen, wie het meest recht heeft overgangsklasser Zwolle te bevechten.

VERVOLG Woensdagavond 6 juni is het eerste duel om 20.30 uur op sportpark De Bosrand.

De return is zaterdag 9 juni  om 15.00 uur in Zwolle

De mogelijk derde en beslissende wedstrijd zondag 10 juni om 15.00 uur weer op sportpark De Bosrand.