Vanaf links: Marco van Voorst, Robin Grevers, Casper Grevers en Robbin Vis
Vanaf links: Marco van Voorst, Robin Grevers, Casper Grevers en Robbin Vis M. Vis

Eerste calisthenics sportschool in Ede opent zijn deuren

Sport Deel je nieuws

Op 1 oktober opende Kalós gym zijn deuren in Ede. Wat ooit begon in een speeltuin is uitgemond in de eerste Calisthenics indoor sportschool van Ede en één van de eersten in Nederland. Marco (26) Robbin (29) Robin (27) en Casper (24) brachten daarmee een lang gekoesterde wens in vervulling.

Calisthenics is een vorm van krachttraining die alle spiergroepen aanspreekt, met minimaal gebruik van apparatuur en maximaal gebruik van het eigen lichaamsgewicht. De sport werd in de oudheid al beoefend door de Grieken en begon begin 21e eeuw via Rusland en Amerika een plek in West Europa te veroveren. Na een indoorhal in Doetinchem, Harderwijk en Amsterdam volgt nu Ede.

“In 2011 in een speeltuintje in De Rietkampen tegenover mijn ouderlijk huis is het begonnen”, vertelt mede-eigenaar Robbin Vis. “Ik had op filmpjes gezien hoe jongeren uit achterstandswijken in Rusland en Amerika speeltuintjes gebruikten om te werken aan hun lichaamsconditie en -kracht. Zij hadden geen geld voor een sportschoolabonnement, maar wilden toch sterker worden om te overleven. Dat is de grondslag van de sport zoals wij die nu kennen.” 

Een aantal jaren geleden zetten de jongens een volgende stap. Zij zochten contact met de gemeente Ede die een calisthenics park op een buitenterrein naast de Christelijke Hogeschool Ede realiseerde. Met de komst van een indoor sporthal kan er ook met slecht weer worden getraind. De indoor klimrekken zijn voorzien van grote valmatten, waardoor meer variatie in oefenaanbod mogelijk is.

Marco legt ons het verschil uit met een ‘gewone’ sportschool: “Het unieke aan deze sport is dat je iets doet dat je nog nooit eerder hebt gedaan en waarvan je nooit hebt vermoed dat je het zou kunnen. Een bekend voorbeeld daarvan is de human flag: dat is een houding waarbij iemand horizontaal aan een klimpaal hangt. Door deze sport word je niet alleen fitter, je verlegt je grenzen, overwint angsten waarvan je niet wist dat je ze had en doet succeservaringen op. Door in een groep te trainen, moedig je elkaar aan en steun je elkaar. Daar gaat een verslavend effect vanuit. En het leukste is; je hebt in de basis alleen een rekstok en je eigen lichaamsgewicht nodig. Het is dus meer dan alleen het trainen van massa, door iedere overwinning op jezelf, krijg je een boost.”

Kalós biedt een gevarieerd aanbod van trainingen aan. Zo zijn er trainingen op basis en gevorderd niveau. Ook de jonge sporter wordt niet vergeten: voor kinderen vanaf zes jaar zijn er wekelijks groepslessen waar in sport en spelvorm al vroeg geleerd je eigen lichaamsgewicht in te zetten om fitter te worden. 

“Onze lessen bieden we zowel binnen als buiten aan. Daarnaast is het mogelijk om iedere dag vrij te trainen in het fitnessdeel van de sportschool. Wij kennen niet alleen onze leden, maar leden kennen elkaar ook, moedigen elkaar aan en maken samen plezier. Je hebt publiek tijdens het sporten en bent onderdeel van het publiek. Dat werkt enorm motiverend, je stijgt letterlijk en figuurlijk boven jezelf uit.” Meer informatie is te vinden op www.kalosgym.nl

advertentie