De Edese hockeyers worden na afloop opgepept voor de alles beslissende derde wedstrijd. Eip Janssen

Van Gent Finaleweken: Hockeyers de herkansing in

9 juni 2018 om 19:16 Sport/sport Finaleweken 2018

EDE De Edese hockeyploeg verloor bij HC Zwolle de tweede wedstrijd in de strijd om promotie overgangsklasse met 5-2.

De thuiswedstrijd eindigde woensdagavond in een 1-0 Edese zege. Dat betekent dat beide ploegen morgen (zondag) een laatste herkansing krijgen. De winnaar komt volgend seizoen uit in de overgangsklasse. De ploeg die verliest in de eerste klasse.

KANSEN ,,De tweede slag is verloren maar de promotiekans zeker nog niet. Ik ben trots hoe deze ploeg voor een beter resultaat heeft gestreden. Na een 4-0 achterstand bij rust kwamen we op 4-2. Cruciaal was daarna het wegzenden van Kaj van der Molen met een tien minuten straf", keek Ede coach Eveline van der Pas terug.

,,Ik gleed echt uit en heb in mijn ogen geen overtreding gemaakt. Ik zag met stomme verbazing dat ik tien minuten naar de kant moest. In een fase waarin Ede kansen had op de 4-3. En dan had ik het nog wel eens willen zien", vulde Van der Molen aan.

Wel benadrukten beiden dat er niet door deze matige beslissing van de scheidsrechters was verloren.

,,De strijd werd in de eerste fase niet door ons beslist met een doelpunt. Er waren voldoende kansen. De kans in de eerste minuut van Stijn Draaijer werd door de doelman gestopt. Waarschijnlijk weet hij nu nog niet hoe hij die klus klaarde", meende het duo onafhankelijk van elkaar.

Ede kwam goed uit de startblokken. De ploeg oogde gretig en zelfbewust.

,,Er was verwacht dat Zwolle niet gelijk vol op de aanval zou spelen. Bij een doelpunt van ons zouden zij al snel de boel open moeten gooien", verklaarde de Edese coach.

Binnen negentig seconden werd een backhand van Stijn Draaijer door de doelman via de lat gekeerd.  Een droom combinatie tussen enkele Edese aanvallers werd door Luke Dommershuijsen niet in een doelpunt omgezet.

De derde of misschien wel vierde goede kans was voor Tom Westermeijer. Ook hij stuitte op de Zwolse doelman.

SCOREN ,,Gaat er een doelpunt in krijg je een hele andere wedstrijd. En dan straft de thuisclub een defensief missertje aan onze zijde onmiddellijk af: 1-0", keek Van der Pas terug.

Het spel golfde over en weer en was het aanzien zeker waard. Na vijfentwintig minuten zette Zwolle via een strafcorner de stand op 2-0.

,,Dan gaat het voor de rust behoorlijk mis. Zwolle scoorde in een paar minuten twee keer en het is 4-0. In de rust afgesproken ervoor te gaan. Nee, er is niet overwogen enkele spelers rust te geven. Dan kon altijd nog", ging Van der Molen verder.

Het zat Ede niet echt mee. Op een zeer glad veld dat in de rust kletsnat was gespoten ging een goede actie van Lode Draaijer net mis.

,,Toch bleef Ede karakter tonen. Via een door Stijn Draaijer benutte strafcorner en een knappe tip-in van Maarten Knijff was er nog van alles mogelijk. Tot ik werd weggestuurd", baalde Kaj van der Molen.

,,Een onbegrijpelijk beslissing op dat moment. Er brak iets in de ploeg, zeker nadat Zwolle ook nog op 5-2 kwam. Daarna hebben we wat spelers meer rust gegeven", besloot Eveline van der Pas.

,,We zijn op effectiviteit afgetroefd. Maar Ede is topfit. Ik denk dat de ploeg er morgen (zondag) echt staat. Met hopelijk ook de geblesseerde Thijs Kamphuijsen aan boord. Hij wordt later zaterdag door de fysio behandeld. Ik hoop dat veel toeschouwers de weg naar De Bosrand, ondanks het mooie weer zullen weten te vinden. Het team zal er alles aan doen de zo felbegeerde promotie af te dwingen. Het wordt 'The Survival of the fittest' (overleven van de best aangepaste), maar zo zal Zwolle ook denken", besluit de door de arbitrage gedupeerde Kaj van der Molen.

BESLISSING De beslissende derde wedstrijd tussen Ede en Zwolle wordt zondagmiddag gespeeld op sportpark De Bosrand. De aanvang is 15.00 uur en de toegang gratis.