Het Orkest van de 18e Eeuw komt naar Ede.
Het Orkest van de 18e Eeuw komt naar Ede. Annelies van der Vegt

Giganten in Edesche Concertzaal

12 februari 2019 om 06:34 Uit-cultuur/nieuws

EDE Beleef in de Edesche Concertzaal twee giganten uit de wereld van de oude muziek: Ton Koopman en het Orkest van de 18e Eeuw. Op zaterdag 15 februari speelt Ton Koopman samen met klaveciniste Tini Mathot en blokfluitiste Reine-Marie Verhagen muziek van Bach en Telemann. Het Orkest van de 18e Eeuw neemt bezoekers op dinsdag 12 maart mee naar de muzikale wereld Bachs beroemdste zoon Carl Philipp Emanuel Bach en Felix Mendelssohn.

Wie Ton Koopman zegt, zegt Bach. Weinig musici zijn zo thuis in Bachs muziek als organist en klavecinist Ton Koopman. De muziek van Johann Sebastian Bach vormt het epicentrum van Koopmans lange loopbaan. In de Edesche Concertzaal klinken twee van zijn meest geliefde stukken: de 'Pastorale' BWV 590 en de 'Triosonate' BWV 525 in een bijzondere versie voor klavecimbel en blokfluit.

GEORG PHILIPP TELEMANN Ook voor Telemann maakt Ton Koopman graag ruimte. Geniet in de Edesche Concertzaal van muziek van deze grootmeester uit de barok, gespeeld door misschien wel een van de laatste oude muziek-pioniers van het eerste uur Ton Koopman en zijn trouwe muzikale metgezellen Tini Mathot en Reine-Marie Verhagen. Telemanns muziek voor blokfluit en klavecimbel vormt de opmaat tot zijn indrukwekkende 'Brockes-Passion'. Op 23 maart brengt het Apollo Ensemble dit meesterwerk uit de barok.

ORKEST VAN DE 18E EEUW Het wereldberoemde Nederlandse Orkest van de 18e Eeuw komt op dinsdag 12 maart naar de Edesche Concertzaal. Samen met en onder leiding van de fabelachtige Belgische barokcellist Roel Dieltiens brengt dit toporkest je naar de tijd van Carl Philipp Emanuel Bach en Felix Mendelssohn. In de ongekend luxe omgeving van koning Frederik de Grote waren Bachs celloconcerten te horen. Vanuit de huiskamer van het 12-jarige wonderkind Felix Mendelssohn klonken zijn 'Eerste' en 'Tiende Symfonie' voor strijkorkest, die hij op twaalfjarige leeftijd schreef.

In 1981 richtte blokfluitist en dirigent Frans Brüggen het succesvolle ensemble op, dat snel doorgroeide naar de internationale top. Onder leiding van de Belgische cellist Roel Dieltiens maakt het Orkest van de 18e Eeuw zijn debuut in de Edesche Concertzaal.

,,Een fenomenale Belgische barokcellist", schrijft Klassieke Zaken over Roel Dieltiens. Hij leerde het vak van legendarische cellogrootheden als Pierre Fournier en André Navarra. Een virtuoos is Dieltiens zeker. Tegelijk streelt hij het oor, zonder sentimenteel te worden.

KAARTEN Bestel kaarten voor het Ton Koopman en het Orkest van de 18e Eeuw via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Het Paard van Troje, Boekhandel Frits Hardeman, of vooraf aan de zaal. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff. Kinderen tot 18 jaar mogen gratis. Studenten betalen 12,50 euro. De concerten beginnen om 20.00 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie