Afbeelding
Nederlands Kamerkoor

Muzikale reis met dementerende

10 maart 2019 om 07:09 Uit-cultuur/nieuws

EDE Het Nederlands Kamerkoor is donderdag 14 maart in Theater Cultura met de concertvoorstelling 'Vergeten', een muzikale reis door het hoofd van iemand met dementie.

Dementie is een veel voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie. Een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden, achterdocht.

HARTVERSCHEUREND ,,Hij zag kolkende rivieren door de straten razen, zag mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is helaas dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Nu, vijf jaar na Lieuwes dood, tellen we ons met muziek als belangrijkste middel de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum? Een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek", vertelt Trudy Pijnenborg van Cultura.

SAMENWERKING Voor dit multidisciplinaire concert werkt het Kamerkoor samen met diverse artiesten. De teksten in 'Vergeten' werden geschreven door Erik de Jong, ook bekend als Spinvis, die ook een nieuw nummer componeerde voor de voorstelling.

Arjan Ederveen speelt de rol van de huisarts die bij zichzelf beginnende dementie constateert, maar kruipt ook in de huid van diens familie. De virtuoze blokfluitist Erik Bosgraaf speelt en improviseert en neemt geluidskunstenaar Jorrit Tamminga mee. Componist Matijs de Roo schreef in opdracht van het Nederlands Kamerkoor een driedelig werk voor blokfluit en koor.

SLEUTEL Naast het spel van acteur Arjan Ederveen staat muziek in deze voorstelling centraal. En dat is niet voor niets. ,,Muziek is als geen andere kunstvorm in staat om binnen luttele seconden een emotie op te roepen. Dat geldt niet alleen voor mensen met een gezond brein. Voor mensen met gevorderde dementie is muziek dé sleutel tot contact en ontwaken. Maar hoe werkt muziek voor mensen met dementie? Dat muziek de kloof tussen de mens met dementie en zijn omgeving kan overbruggen en een bijdrage kan leveren aan het welzijn is een redelijk nieuw inzicht en wint snel terrein. Welke biologische verklaring valt hiervoor te geven? Maartje de Lint vertelt hier in het nagesprek meer over', zegt Pijnenborg.

PROGRAMMA Het programma is als volgt: David Fennessy - Letter to Michael (nieuw werk) | Panayiotis Kokoras - Sonic Vertigo | Kaija Saariaho - Tag des Jahrs | Matijs de Roo - Nieuw Werk | Spinvis - Nieuw Werk. Het koor staat onder leiding van Peter Dijkstra, chef-dirigent.

Voorafgaand aan het concert is er een inleiding om 19.30 uur. De concerten beginnen om 20.15 uur. Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of telefoon 0318-672800.

Na afloop is er een nagesprek met Betty Tijms (onderzoeker Alzheimercentrum Amsterdam) samen met Maartje de Lint en Tido Visser (Vrije Universiteit Amsterdam).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie