Onder meer op de Selterskampweg rijdt verkeer nu langzamer dan voorheen.
Onder meer op de Selterskampweg rijdt verkeer nu langzamer dan voorheen. Google Maps

Sluipverkeer in Bennekom na maatregelen ontmoedigd

28 januari 2022 om 16:00 Verkeer en vervoer

BENNEKOM  Na een reeks van snelheidsremmende maatregelen is het sluipverkeer in Bennekom ontmoedigd. Daar hadden bewoners en de Dorpsraad Bennekom de gemeente Ede om gevraagd. In het najaar van 2020 werden drempels en groenstroken aangelegd, bestaande drempels verbeterd en parkeerstroken en zogeheten ´oortjes´ aangelegd. Vorig jaar september zijn metingen verricht, waarbij rekening werd gehouden met de effecten van de coronamaatregelen, dus minder verkeer.

In dezelfde periode zijn er op de Edeseweg en Dikkenbergweg verkeershoeveelheden gemeten die vergelijkbaar zijn met de situatie voor corona. De evaluatie van de genomen maatregelen heeft de gemeente doorgenomen met de werkgroep Bennekom Oost en de Dorpsraad. Geconcludeerd wordt dat het maatregelenpakket een positief effect heeft gehad op zowel de hoeveelheid als de snelheid van het verkeer door de wijk en in lijn ,,wat van het maatregelenpakket kon worden verwacht.” 

HERINRICHTING Op de planning staat nog een herinrichting van de ingang Strooijweg en Vossenweg. Dat heeft te maken met de hoogwaardige fietsroute Ede-Wageningen,,Hiermee wordt de ingang van de 30 kilometer per uur zone Bennekom Oost nog duidelijker. Er is geen aanleiding om nu vervolgmaatregelen te treffen. Met deze evaluatie is het project verkeersmaatregelen Bennekom Oost afgesloten.”

De meetresultaten laten zien dat de grootste afname van de hoeveelheid verkeer is te zien bij de ingang van de Vossenweg. Op een werkdag rijden hier ruim duizend voertuigen minder ofwel 22 procent. Op de Selterskampweg bedraagt afname van het verkeer 447 ofwel 15 procent en op de Strooijweg is de afname 322 ofwel 12 procent. 

DUBBELE PARKEERSTROOK De hoeveelheid doorgaand verkeer is afgenomen op een groot deel van de Vossenweg, Prins Bernhardlaan en Selterskampweg rijdt het verkeer langzamer. ,,Op wegvakken waar eerder de grootste snelheidsovertredingen plaatsvonden (oostelijk deel Vossenweg, Selterskampweg tussen Beatrixlaan-Emmalaan en tussen Seltershof en Lijsterbeslaan) is de snelheid verminderd, met ongeveer drie tot vijf kilometer per uur.” Uitzondering is het deel van de Vossenweg, tussen de Berkenlaan en Meidoornlaan. ,,De dubbele parkeerstrook die is aangelegd heeft geen effect gehad op het verlagen van de snelheid. De maatregel draagt vooral bij aan het minder aantrekkelijk maken van de route als doorgaande route.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie