‘Financiële positie niet in gevaar’

30 november 2011 om 00:00 Voorpagina

Volgens het tweetal is het is een feit dat grondexploitaties voor Ede niet langer de flappentap zijn om tekorten op gebiedsontwikkelingen of tekorten op andere beleidsterreinen af te dekken. ,,Het afstevenen op een artikel-12-status is een valse onheilsprofetie. Er ontstaat zo langzamerhand een fixatie op de negatieve kant van berichtgeving rondom het grondbeleid. Dat leidt tot ernstige misverstanden.”

EDE - De opmerkingen van Sina Salim (D66) over een ‘terminale’ Veluwse Poort halen volgens de CDA-raadsleden Hillard Fredriks en Willemien Hasselaar de beeldvorming rondom dit project en in bredere zin de grondexploitatie en de financiële positie van Ede uit z’n verband.

Gemeenten als Ede, die bij de jaarrekening van 2010 al flink verlies hebben genomen op de waarde van grond, zijn niet per se de gemeenten die op een artikel 12 status afstevenen, menen Fredriks en Hasselaar. ,,Ede is realistisch bezig. Er is al fors, voor ruim vijf miljoen euro afgeboekt op de waarde van grond. En er is voor een bedrag van tien miljoen euro opgenomen als spaargeld, voorziening negatieve plannen, om latere verliezen op grondprojecten te kunnen nemen.”

De kop is in Ede allang uit het zand. ,,Het is een verkeerde voorstelling van zaken om te zeggen dat Ede met één jaar aan verlies bij de Veluwse Poort al haar spaargeld kwijt is. De conclusie dat Ede beter kan stoppen met actief grondbeleid en alleen nog maar moet afboeken is een brug te ver. Het is een doemscenario dat de gezondheid van de gemeentelijke financiën van Ede geen recht doet.”

Ede heeft nog steeds projecten onder handen met winstpotentie en deze gebiedsontwikkelingen verdienen zichzelf terug, meent het duo. ,,Eigen actief grondbeleid kan, maar met beleid. Daarom is het van groot belang voor Ede die een grote eigen grondvoorraad heeft, om met een duidelijke woonvisie met scenario’s haar grondbeleid vorm te geven.’’

* vervolg op pagina 3

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie