NK Debatteren

14 december 2011 om 00:00 Voorpagina

Ja 55,3%

Nee 44,7%

In totaal is er 150 keer gestemd.

Nieuwe stelling

Vier keer per uur een trein naar Barneveld is noodzakelijk.

Mee eens of oneens?

Stem mee op: www.edestad.nl

EDE - De politie van Ede heeft zondagochtend een 19-jarige man uit Veenendaal aangehouden op verdenking van een overval op een woning aan de Bettekamp in Ede.

Rond tien voor half zes ontving de politie de melding van een woningoverval. De man wist die ochtend de woning van de 85-jarige bewoonster binnen te dringen. De vrouw werd wakker toen de man haar slaapkamer binnenkwam. Vervolgens zou hij de vrouw hebben bedreigd en geld en sieraden hebben geëist.

Nadat hij enkele waardevolle zaken had meegenomen, wilde hij volgens de politie de woning verder doorzoeken. De vrouw slaagde er onderwijl in de politie te bellen. Die was snel ter plekke en kon de man in de woning aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en nader onderzoek.

EDE - Het debatteam van het Marnix College heeft zaterdag deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor scholieren. Het team bestond uit Niels van Henten, Sanna McGregor en Koen Verdenius. Zesendertig team streden om de begeerde titel op de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden.

De stellingen gingen over onderwerpen als mannenbesnijdenis, aparte scholen voor homoseksuele jongeren en de privatisering van het hoger onderwijs. De inhoud van de laatste stelling was een verrassing. Pas 20 minuten van te voren werd deze bekend gemaakt. Hier was dus improvisatietalent vereist. Deze stelling ging over het versoepelen van het ontslagrecht.

In de stadsgehoorzaal in Leiden streden de twee beste teams om de eerste plaats. Helaas hoorden het debatteam van het Marnix hier niet bij. Toch was het mooie prestatie om 14e van de 130 scholen te worden die oorspronkelijk aan dit toernooi deelnamen. Tevens was het de hoogste plek op de ranglijst die de afgelopen vijf jaar werd bereikt. Marja van Bijsterveld, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap reikte de kampioenstrofee uit aan het winnende team: het Reviuslyceum uit Doorn.

Tijdens deze finale was er ook andere humoristische debatvorm te bewonderen: het ballondebat. Vijf sprekers nemen hierbij een rol aan. Deze personages zitten in een zogenaamd te zwaar beladen ballon die neer dreigt te storten. De sprekers dienen het publiek te overtuigen dat hun personage het verdient om niet uit het mandje gekieperd te worden. Marnixleerling Alexander Hulsbergen won dit onderdeel op grandioze wijze met zijn vertolking van prins Bernard. Zo ging er toch een trofee mee naar Ede.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie