Katholieke kerken Ede moeten fuseren

21 december 2011 om 00:00 Voorpagina

De twee roomskatholieke kerken hebben te maken met minder kerkgangers. Iets waar meer kerken in deze tijd last van hebben. De Brandsma parochie wil in 2012 komen tot één nieuwe geloofsgemeenschap in Ede. Momenteel zijn er in Ede bij de roomskatholieke kerken nog twee locatieraden. Dat moet uiteindelijk één locatieraad worden. De gesprekken daarover zijn inmiddels begonnen.

Afstoting één van twee kerkgebouwen EDE - De zalige Titus Brandsma parochie, waar de Goede Herderkerk en de Sint Antonius van Padua onder vallen, wil dat de twee roomskatholieke kerken in Ede één geloofsgemeenschap wordt. Die nieuwe geloofsgemeenschap moet op één locatie verder.

Voor de nieuwe geloofsgemeenschap moet een nieuwe naam worden gevonden. En er zal een keuze gemaakt moeten worden over de vraag met welk van de twee kerkgebouwen men verder gaat: de Goede Herderkerk of de Sint Antonius van Padua. Twee roomskatholieke kerken in Ede Stad is financieel niet meer haalbaar. Vanuit de overkoepelende Titus Brandsma parochie, waar twaalf roomskatholieke kerken in deze regio onder vallen, wordt erop aangedrongen om in Ede als één geloofsgemeenschap verder te gaan.

De fusie is ook een bezuiniging. Zo heeft de Goede Herderkerk aan de Ganzenweide nu al moeite om het hoofd boven water te houden. De grote vraag is welke van de twee kerken in Ede overblijft om dienst te doen als de nieuwe geloofsgemeenschap. Om te komen tot één geloofsgemeenschap, die naar alle waarschijnlijkheid ook een nieuwe naam krijgt, moet er nog veel werk verzet worden. Dat de vrijwilligers bij de Goede Herderkerk veel actiever zijn dan die van de Sint Antonius van Padua lijkt de gesprekken tussen de twee gemeenschappen op dit ogenblik te belemmeren.

Foto:

De Goede Herderkerk aan de Ganzeweide.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie