Jubileumfeest rond zes eeuwen Huis Kernhem

18 juli 2012 om 00:00 Voorpagina

Verschillende instanties slaan de handen ineen om vanaf september stil te staan bij dit jubileum. In het Historisch Museum van Ede is van zaterdag 8 september tot zondag 24 februari een speciale tentoonstelling over de geschiedenis van het huis. Verder zijn er die maand rondom Huis Kernhem verschillende festiviteiten.

Instanties slaan handen ineen voor viering EDE - Recent onderzoek heeft aangetoond dat Huis Kernhem in Ede meer dan zeshonderd jaar bestaat.

door Jan de Boer

Comité

Voor het mogelijk maken van de jubileumactiviteiten hebben het Historisch Museum Ede, de Stichting Huis Kernhem, Het Gilde Ede, de Jac. Gazenbeek Stichting en de VVV de samenwerking gezocht. Buiten dat werd ook het comité ‘Kernhem 600’ opgericht.

Alles is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Idee in Uitvoering, Historisch Museum Ede, gemeente Ede en de Stichting Huis Kernhem.

Tijdens de tentoonstelling over Huis Kernhem staan de bewoners, eigenaren en de zogenaamde sagen rond Kernhem centraal.. Hier gaat het onder meer over de sage van de ‘Witte Juffer’. Verder is er aandacht voor de groei en bloei van Kernhem. Voor het eerst zullen unieke, historische, voorwerpen bij elkaar gebracht worden. Dit zijn onder meer documenten, schilderijen en maquettes.

In Huis Kernhem wordt ter gelegenheid van het jubileum van zaterdag 1 tot en met zondag 16 september een serie kunstwerken bijeen gebracht met het thema ‘KERNHEM 600’. Zo’n vijfentwintig Edese kunstenaars namen de uitdaging aan om zich voor de speciale expositie te laten inspireren door Huis Kernhem.

Huis Kernhem werd al in het jaar 1410, in opdracht van hertog Reinald IV, als versterkt huis gebouwd in de buurt ‘Ede-Veldhuizen’. De versterkingen waren noodzakelijk in verband met de nabijheid van de grens met het Sticht Utrecht. Dit was geen overbodige luxe want de hertogen van Gelre en de bisschoppen van Utrecht vielen geregeld elkaars gebieden binnen om deze te plunderen en verwoesten.

Het oudste document met vermelding van Kernhem is van 1412, toen de hertog van Gelre het kasteel overdroeg aan Udo den Boese. Het kasteel werd meerdere malen in de as gelegd, maar versterkt weer opgebouwd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog viel de burcht in Spaanse handen. Invloedrijke heren van Kernhem waren de Van Arnhems en de Van Wassenaers. Later de Van Heeckerens en Bentincks. Het huidige Huis Kernhem is in 1803 gebouwd op de ruines van de oude burcht.

Sophie gravin Bentinck, schonk Huis Kernhem in 1970 aan de gemeente Ede, de huidige eigenaar. In datzelfde jaar kocht de gemeente het omliggende landgoed en ‘Het Edesche Bos’ (samen 565 hectare) van de gravin. Het huis werd tussen 1975 en 1977 gerestaureerd. Het bos en park rond het huis zijn vrij toegankelijk. Nu is Huis Kernhem kantoor, ontvangstruimte, trouwlocatie en vooral expositieruimte.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie