Met de trekschuit over het Jaagpad

23 augustus 2017 om 00:00 Voorpagina

OUDERKERK Een bijzondere vorm van wandelsport (géén HALT-maatregel). Het kan nog steeds, over de Amstel naar huis met de trekschuit, jagend.

Het Jaagpad ligt er al sinds midden 17e eeuw, en wordt goed onderhouden. Dat pad gebruik je dus, als je met je oude platbodem Karin terugkomt van Terschelling, en de motor begeeft het. Je krijgt een sleepje, maar na Amsterdam is het uit met de hulp.

Er is geen paard voorhanden, een stuk deden ze bomend, het zweet gutste van hun voorhoofden, zag getuige Saskia Leefsma vanaf de kant. Toen kozen ze voor touw en tuig, en werd het vol op de benen, het laatste stuk naar Amstelhoek, nog een kilometer of tien. Geduldig gedragen lijden, niet zonder vrolijkheid zo te zien.

Otto Over spotte de jagers woensdag en fotografeerde het historisch correcte gebruik van het oude jaagpad langs de rivier. Al liepen er vroeger gewoonlijk paarden in het tuig in plaats van mensen - alleen in de dorpen en steden nam vanwege de bebouwing menskracht het over. Een zeventiende-eeuwse trekschuit voer met een snelheid van tien kilometer per uur van Amsterdam over Ouderkerk naar Utrecht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie