Iris Wolves
Iris Wolves WaterpolodamesNL

Waterpolovrouwen stranden in kwartfinale: ‘We hebben van onszelf verloren’

3 augustus 2021 om 12:51 Waterpolo

EDE De Nederlandse waterpolovrouwen zijn uitgeschakeld in de kwartfinale van de Olympische Spelen in Tokio. Na een zenuwslopende wedstrijd werd met 11-14 verloren van Hongarije. Voor de Oranje vrouwen resteert de strijd om plaats vijf tot en met acht. ,,We zijn behoorlijk met onze neus op de feiten gedrukt. En die zijn dat we voor deze wedstrijd gewoon niet goed genoeg waren”, aldus Simone van de Kraats na de verloren kwartfinale tegen Hongarije (11-14).

De ‘Edese’ inbreng was wederom groot bij Nederland. Iris Wolves en Nomi Stomphorst wonen in Ede. Topscorer Simone van de Kraats (tot voor kort speelster van Polar Bears Ede) speelde weer een hoofdrol. Keepster Joanne Koenders bleef de hele wedstrijd op de bank. En Edenaar Evangelos Doudesis is assistent bondscoach. 

Dat beide landen weinig voor elkaar onderdoen bleek tot een minuut voor tijd. Bij een 11-12 tussenstand, wist de Hongaarse keepster ten koste van een blessure een vlammend schot van Simone van de Kraats te stoppen. In de tegenaanval werd het 11-13, en was het duel beslist.

In de eerste periode had Nederland aanvankelijk het initiatief. Tot drie keer kwam het voor. Maar moest de eerste periode afsluiten met een 3-4 tussenstand. De marge van een, was er ook halverwege: 7-8. Hier drie doelpunten van Simone van de Kraats en twee van Nomi Stomphorst.

LANGSZIJ Onder meer door een paar doelpunten van afstand, leek Hongarije na de rust een beslissende voorsprong te hebben genomen: 7-10. Maar door van Van de Kraats, topscorer van het toernooi, wist Nederland aan het begin van de laatste periode langszij te komen: 10-10. Hongarije nam opnieuw afstand: 10-12. Dit keer lukte het niet nog een keer terug te komen. Duidelijk bleek dat Nederland sterker was in aanvallend opzicht in vergelijking met het verdedigende aspect.  

Nederland was in de kwartfinale gekomen. na drie achtereenvolgende zeges op Spanje (14-13), Zuid Afrika (33-1) en Canada (16-12). De eerste ontmoeting tegen Australië was met 12-15 verloren.

,,Hongarije speelde of haar leven er van af hing. Wij niet’’, gaf Maud Megens voor de camera’s van de NOS het verschil weer. ,,Dat kwam naar voren bij de man meer situaties. Zij scoorden 10 uit 12, wij 4 uit 12. Het stukje overtuiging ontbrak. Het was vandaag niet goed genoeg.’’ 

PRIJSSCHIETEN Het ‘jonkie’ van de ploeg, Van de Kraats, analyseerde de uitschakeling als een routinier. ,,We wilden het hier iedere dag een stukje beter doen. Aanvallend ging dat goed, maar verdedigend schoten we duidelijk te kort, zeker in de manmeersituaties voor de tegenstander”, zei de linkshandige aanvalster. ,,Ik wil het geen gatenkaas noemen, maar het kwam behoorlijk in de buurt. Vanaf de tribune zal het eruit gezien hebben alsof we zeiden: pak die bal en schiet ‘m er maar in. Het was prijsschieten. Maar dat is helemaal niet hoe wij zijn. We hadden daar veel eerder in moeten schakelen. Ik vind het behoorlijk frustrerend om dat achteraf te moeten zeggen. Dat schakelen in een wedstrijd, of dat nou vanaf de kant gebeurt of in het water, dat moeten we veel strakker gaan doen. We hebben hier echt van onszelf verloren.”

Er wordt nog wel gespeeld om de vijfde tot en met de achtste plaats, maar  zeker kort na de wedstrijd zat daar niemand op te wachten. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie