Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Google Streetview

Minder winkels aan de randen van Ede Centrum

7 december 2021 om 16:26 Winkels

EDE In het nieuwe bestemmingsplan voor Ede Centrum vervalt voor 22 panden de bestemming detailhandel. De gemeente Ede geeft daarmee invulling aan het in 2018 ingezette beleid om de winkels te concentreren in het ‘centrum van het centrum’.

Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Er zijn heel veel mooie winkels in Ede. Die willen we graag behouden. We zien ook de tendens dat de behoefte aan winkeloppervlak afneemt. Voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van ons centrum is het belangrijk om winkels bij elkaar te brengen. Met dit nieuwe bestemmingsplan zetten we een belangrijke stap.’’ 

De geschrapte winkelbestemmingen liggen aan de randen van het centrum, bijvoorbeeld aan het noorden van de Grotestraat in de Bospoort en aan de Maanderweg.

LEEGSTAND De Edese centrumaanpak is succesvol. Er worden de komende jaren honderden extra woningen in het centrum gerealiseerd. Dat gebeurt waar passend ook in voormalige winkels. Ondertussen openden ook nieuwe winkels en horeca hun deuren, waardoor de leegstand in 2021 met bijna 40 procent gedaald is.

GROEN De vergroening van het centrum is de voorbije jaren goed zichtbaar geworden, aan onder meer het marktplein, Grotestraat, Maandereind en Kuiperplein. Dit beleid zet Ede de komende jaren door. Op dit moment wordt gewerkt aan een groene en rustigere Telefoonweg. De Brouwersstraat komt in 2022 aan de beurt en de plannen voor het Museumplein en Stadspark liggen op de tekentafel.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf donderdag 16 december zes weken ter inzage.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie